Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 отборите ще имат възможност да придобият част от спорта

F1 отборите ще имат възможност да придобият част от спорта

54
0

Отборите от Формула 1 ще получат възможността да придобият част от спорта при закупуването му от Liberty Media Corporation.

Сделката бе официално потвърдена и от американския медиен концерн посочиха, че тимовете ще имат шанс да инвестират в Гран при. Според изявлението на компанията някои екипи вече са проявили интерес.

Понастоящем отборите в Гран при нямат дял в спорта. Твърди се, че преди време екипите са получили предложение да изкупят акциите на CVC Capital Partners, но са се отказали заради цената им.

Придобиването на Формула 1 от Liberty Media подлежи на определени условия, сред които одобрение от акционерите на американския концерн. ФИА също трябва да се съгласи. Международната автомобилна федерация притежава 1% от спорта и администрира F1. Сделката трябва да бъде легализирана и според антитръстовите законодателства на различни страни и Европейския съюз.

За момента спортът ще продължи да се ръководи от Бърни Екълстоун. Според анализатори присъствието на 85-годишния англичанин ще осигури на Liberty Media необходимата стабилност, за да приключи сделката и да поеме контрол върху F1. Бърни обяви, че ще остане още преди официалното потвърждаване на споразумението.

„Ще продължа да върша работата, която съм изпълнявал и досега – преговори с писти, телевизионни компании, такива хора. Ситуацията няма да внесе разлика в моята дейност. Просто ще имам малко помощ. Кери може да свърши доста неща, по които аз не съм работил, като социалните медии например – изглежда е наясно с тях. Той се е занимавал със спонсорство през телевизионната си кариера. Заедно ще продължим да работим”, обясни Екълстоун.