Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 отборите одобрили стартове от място след сейфти кар в състезанията

F1 отборите одобрили стартове от място след сейфти кар в състезанията

51
0

Отборите от Формула 1 са се съгласили надпреварите да се подновяват със старт от място след излизане на кола за сигурност. Шефовете на екипи са одобрили предложението, прокарвано от Бърни Екълстоун, който търси увеличаване на шоу елемента в състезанията.

Идеята всъщност не е нова. Тя бе включена в промените в правилата за 2015 г., но бе изоставена преди началото на сезона. Предполага се, че отново ще има полемики, след като тийм мениджърите изложат отново проблемите, които са изтъкнали при последния опит за прокарване на това предложение.

Едно от основните възражения е, че в средата на състезателна дистанция вече има оформена траектория, а встрани от нея трасето е замърсена с нанесени камъчета и прахоляк. Това би затруднило пилотите в тази част на пистата при старт от място. Водещият в надпреварата състезател пък може да блокира или изостане при такъв рестарт. При изсъхващо трасе има вариант половината болиди да са върху сух или полусух асфалт, а останалите – върху мокър, което съответно да повлияе на потеглянето им.

Според наблюдатели от падока стартът от място след прибиране на кола за сигурност по време на състезание ще има изкуствено влияние върху борбата на пистата. Такова подновяване на надпревара, но на мокро трасе и при първоначално потегляне след сейфти кар вече бе включено в правилата за 2017 г.

Екълстоун е предложил на отборите и състезанията да се състоят от две части. Това обаче било отхвърлено от шефовете на екипи.