Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ф1 трябва да вземе пример от футбола при промените в правилата, смята...

Ф1 трябва да вземе пример от футбола при промените в правилата, смята Алонсо

22
0

Фернандо Алонсо смята, че Формула 1 трябва да взима пример от футбола и да не прави излишни и недобре обмислени промени в правилата. В последните години в спорта регулациите бяха изменени значително с цел състезанията да станат по-интересни, но последното като цяло така и не се случва.

Често дори бяха правени прибързани изменения, като след това се налагаше връщане към предишното правило и проява на синдрома „по-добре да се върнем назад”. Според пилота на Макларън подходът към нещата трябва да бъде по-традиционен, без да се правят огромни изменения всеки сезон, ефектът от които да не е много ясен.

„Понякога искаме да подобрим неща, които вече са много добри, коментира Алонсо. – Във футбола, колко много мачове завършват 0:0? Те са скучни, но не променят наказателното поле, не слагат двама вратари или пък да оставят отборите без вратар. Правилата не се променят всяка седмица. Защото това е спортът. Мисля, че имахме фантастична ера с двигателите V10 и V8. Изглеждахме по-щастливи с това, което имахме, преди няколко години.”

Според Алонсо сегашната турбоера не може да предложи толкова интересни неща, колкото предишната с шумните атмосферни двигатели.

„Аз още харесвам колите и обичам спорта и се забавлявам да бъда тук, заяви още Фернандо. – Но честно казано, шоуто и вълнението станаха малко по-лоши с турбомоторите. Започвайки от шума на колите, след това времената на обиколка, пестенето на гориво и пазенето на гумите.

Колите сега още не са толкова мощни и вълнуващи, колкото може би тези през 2004, 2003 г. с 10-цилиндровите двигатели. Спомням си, отивайки на първия тест, след 60-70 обиколки бях много уморен. Дори през нощта главата ми мърдаше, защото вратът му беше много натоварен. Сега отиваш на първия тест и правиш 160 обиколки.”