Начало Избрани F1 добавя още $1.2 млн. към горната граница на разходите

F1 добавя още $1.2 млн. към горната граница на разходите

600
0
F1 2022 в Абу Даби
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 добавя още $1.2 млн. към горната граница на разходите. Това стана ясно след като Комисията на Формула 1 позволи на отборите от F1 да похарчат още средства над сегашния таван на харчовете.

F1 въведе горната граница на разходите през 2021 г. Целта на тази мярка бе ограничаването на парите, които даден отбор може да похарчи за своите автомобили в рамките на дадена календарна година. Таванът на разходите влезе в сила през 2021 г. Първоначалният план беше изработен преди настъпването на пандемията от коронавирус. Той предвиждаше таванът на разходите да бъде 175 млн. долара. Но настъпването на COVID-19 предизвика огромен хаос през сезон 2020. За съжаление тази пандемия изправи пред фалит някои от тимовете в F1. затова ръководството на шампионата и ФИА решиха границата на разходите да бъде намален на $145 млн.

Планът предвиждаше допълнително намаляване на сумата с по 5 млн. долара на сезон за 2022 и 2023 г. После трябваше да бъдат правени само корекции спрямо нивото на инфлацията. Тези корекции обаче вече започнаха да се прилагат още миналата година. Това се дължи благодарение на необузданото увеличение на цените, което засяга световната икономика от началото на 2022 г.

Наскоро се проведе поредното заседание на Комисията за F1. В него бе решено горната граница на разходите за тази година да падне на $135 млн. Отборите обаче могат да правят редица изключения. В крайна сметка бе постигнат компромис. Той позволява горната граница да бъде леко увеличена като се предвид календарът на F1 за тази година. Според него, тази година световният шампионат ще проведе рекордните 23 старта.

В крайна сметка отборите вече започнаха да получават допълнителна надбавка заради нарастващия брой състезания.  Сега стойността на тази корекция бе увеличена.

„Беше договорено увеличение на корекцията на горната граница на разходите за допълнителния брой състезания от 1.2 млн. долара на 1.8 млн. долара на състезание. Това решение е взето въз основа на това, че тенденцията за добавяне на допълнителни състезания в календара е към такива, които са по-скъпи от логистична гледна точка“, се казва в съвместно изявление на F1 и ФИА.

Спазването на горната граница на разходите беше проверено за първи път през миналата година. След проверките на ФИА се оказа, че Ред Бул е похарчил повече пари от необходимото. Отборът от Милтън Кийнс бе глобен със $7 млн. Ръководният орган също така намали с още 10 % времето за аеротестове на тима. В същото време екипите на Астън Мартин и Уилямс допуснаха административни нарушения и бяха санкционирани финансово.

Комисията също така прие промени в правилата, целящи да улеснят прилагането на тавана на разходите. Тя одобри „формулировка, която да позволи по-лесен достъп до заводите на одитния екип на ФИА. Така може да се следи за спазването на финансовите разпоредби от отборите и производителите на [задвижващи агрегати], както и за оперативните ограничения на техническите и спортните разпоредби“.

Накрая за производителите на шасита и силови агрегати е договорен и нов период на „зимна пауза.“ Това е в допълнение към съществуващата лятна почивка, през която фабриките им трябва да не работят.