Начало Избрани F1 е била близо до завръщане в Киалами през 2023 г.

F1 е била близо до завръщане в Киалами през 2023 г.

791
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

F1 е била близо до завръщане в Киалами през 2023 г. Това потвърди Джоди Шектър. Според световния шампион от 1979 г. , шампионатът е имал реална възможност да се състезава на трасето край Йоханесбург още тази година. Въпреки това са възникнали някои проблеми, които са попречили на връщането на Гран при на Южна Африка в F1.

Слуховете за завръщане на Киалами в F1 се появиха в средата на миналата година. Стигна се дотам, че главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали дори посети трасето и започна преговори за неговото завръщане в графика на спорта. Идеята за връщане на Южна Африка бе подкрепена от Люис Хамилтън и Емерсон Фитипалди. Бразилецът наскоро заяви, че ще се радва да види Киалами обратно в календара на F1

Киалами приема надпревари от F1 в периода 1967-1985 г. Всички те са били част от шампионата, с изключение на 1981 г. Тогава част от отборите бойкотират старта. Така в крайна сметка резултатите от събитието не се зачитат официално. После пистата присъства в календата на спорта за 1992 и 1993-та, преди да бъде повторно извадена заради финансови причини.

За съжаление Киалами така и не намери място в графика на спорта за 2023 г. дори и след изваждането на Китай. Събитието на пистата Шанхай Интернешънъл бе отменено за четвърта поредна кампания. Въпреки очакванията, ръководството на F1 така и не намери заместник на състезанието в страната от Източна Азия.

Шектър разкри причината, поради която състезанието на Киалами така и не се е появило обратно в F1. Бившият пилот на Ферари заяви, че неговият племенник Уорън е работил върху идеята за възраждане на надпреварата в продължение на шест години. Целта му е била да получи правителствената подкрепа, която е изключително необходима за осъществяването на състезанието.

Шектър заяви пред сайта total-motorsport.com,  че е имало готовност за подписване на споразумение между представители на F1 и организаторите на Гран при на Южна Африка. За съжаление в последния момент е спор за това кой да взима по-големия дял от печалбата, което в крайна сметка внезапно е провалило преговорите с Либърти Медия

„Бях добре запознат с този проект, докато племенникът ми постоянно работи върху него в продължение на шест години“, сподели Шектър.

„Изискват се огромни усилия се обърнеш към правителството, да получиш подкрепата му, след което да се съгласиш да отделиш средства и да осигуриш нужното финансиране“, продължи световният шампион от сезон 1979. „F1 дойде да подпише договор в средата на миналата година. Това се случи след като племенникът ми получи подкрепата на правителството и дори на някои от най-богатите хора в Южна Африка.“

В крайна сметка обаче внезапното искане на ръководството на пистата за по-голям дял от печалбата проваля целия проект.

„Всичко беше на мястото си. Но за съжаление човекът от Киалами стана алчен. Веднага щом F1 си тръгна, той направи доста промени“, обясни Шектър.

„Той поиска четири пъти по-голяма печалба и искаше да лапне всичко. Следователно правителството разбра, че има сериозен проблем и оттегли подкрепата си. В крайна сметка това беше краят на надеждите ни за връщане на състезанието.“

Въпреки това надеждите, че Южна Африка ще се завърне в календара на F1, остават живи. Интересът на Доменикали към Африка е доста голям. Затова не се изключва опцията керванът на шампионата да се върне на континента в бъдеще.