Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 е генерирала приходи от над $500 млн. за първите три месеца...

F1 е генерирала приходи от над $500 млн. за първите три месеца от тази година

506
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

F1 изглежда във все по-стабилно финансово състояние. Това стана ясно след публикувания отчет на Либърти Медия. Според него, Формула 1 е генерирала приходи от $553 млн. през първите три месеца от 2024 г. Това е с поне 40 % повече от същия период на миналата година.

За първите три месеца на тази година F1 е събрала общо $553 млн. приходи. За сравнение, спортът събра $381 млн. долара през първото тримесечие на 2023 г. Общият оперативен доход на Formula One Group възлиза на 95 млн. долара. Това е повече от 6 пъти в сравнение от този преди 12 месеца, който възлиза на $15 млн.

Трябва да се отбележи, че тази година имаше три старта, които се проведоха до края на март. За сравнение, миналата година състезанията бяха само две.

Либърти Медия отчете здравословен ръст във всички основни потоци от приходи за F1: промотиране на състезания, медийни права и спонсорства. Това предполага силна ангажираност на феновете, продължителен интерес от страна на медиите и стабилен пазар на спонсорите на F1.

Във финансовия доклад на Либърти Медия се посочва и 34% увеличение на „други приходи от F1“. Това включва приходите от продажбата на новия болид, който се използва във Формула 2 и свързаните с него части. Трябва да се добавят и по-високите приходи от гостоприемство и преживявания. Не на последно място се споменават и увеличените приходи от транспорт, дължащи се на присъствието на Гран при на Австралия.

Ефектът от силното представяне на F1 се изразява в 45% увеличение на приходите за отборите. Плащанията към тях се увеличават от $112 млн. долара за миналата година на $163 млн. долара през първото тримесечие на 2024 г.

В доклада на F1 се споменава и 31% увеличение на „други разходи за приходи“. Това се дължи на разходите за наем, свързани с предстоящaта Гран при на Лас Вегас. Това означава, че F1 продължава да инвестира в инфраструктурата на уличното трасе.

Финансовите резултати на F1 за първото тримесечие са наистина положителни. Растежът в различните потоци от приходи предполага една здрава и ангажирана екосистема

„Сезон 2024 в F1 е в ход. В него се включва завръщането ни в Китай за първи път от 2019 г. насам и третият ни старт в Маями, където се проведе още едно невероятно събитие. То демонстрира нарастващата сила на F1 в САЩ“, заяви Стефано Доменикали.

„Наблюдаваме продължаваща динамика както във финансовите резултати, така и в засилването на фенската ни база, включително чрез разширяване на методите ни за ангажиране на феновете. Вече обявихме календара си от 24 състезания за сезон 2025. Tова ще знаменателна кампания, в която ще отбележим 75-годишнината на световния шампионат на ФИА във Формула 1.“

„Наскоро публикувахме първия си доклад за въздействието с околната среда. С гордост подчертаваме, че сме на път да постигнем целта си за нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Продължаваме да даваме приоритет на усилията си за многообразие и приобщаване с програми като F1 Academy Discover Your Drive, STEM Challenge Days и други“, добави главният изпълнителен директор на F1.