Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 екипите постигнаха съгласие за промените в квалификационния формат

F1 екипите постигнаха съгласие за промените в квалификационния формат

30
0
grid girls,Формула 1

Отборите от Формула 1 постигнаха съгласие относно промените в квалификационния формат за предстоящия сезон. Те бяха обсъдени по време на събирането на стратегическата група, а целта им е да подобрят спектакъла в трета част на официалната тренировка за разпределение местата на грида.

Предложението включваше класиралите се в топ 10 пилоти да стартират състезанието с гуми от Q2, а не както беше досега с тези от Q3, предоставяне на допълнителен комплект гуми за Q3, намаляване времетраенето на Q1 от 20 на 18 минути и удължаването на Q3 на 12 минути. То е било прието от отборите, като сега трябва да бъде ратифицирано от световния съвет за автомобилен спорт към ФИА. Очаква се това да стане съвсем скоро и новите правила да се прилагат в квалификацията за Гран при на Австралия.

Одобрението от федерацията е смятано за формалност, тъй като президентът й Жан Тод вече изрази подкрепа за предложенията.

Конструктивно е квалификацията да претърпи известна ревизия. Някои хора твърдят, че не мога да излизат в Q3 заради липсата на достатъчно гуми. Не говорим за революция, а малко рафиниране, изпипване, за да се получи нещо по-добро – заяви той пред Аутоспорт.

Стратегическата група отхвърли идеята срокът за хомологация на задвижващите системи да се удължи с три месеца, както и предложението на Бърни Екълстоун двойни точки да се дават в последните три старта от шампионата, а не само във финалната надпревара в Абу Даби.