Начало Избрани F1 е готова да се откаже от настоящи състезания, за да направи...

F1 е готова да се откаже от настоящи състезания, за да направи място за нови Гран при

6420
0
F1 2022
снимка, Пирели

F1 e готова да се откаже от настоящите състезания, за да направи място за нови Гран при. Това заяви главният изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали. Италианецът предупреди, че някои от настоящите състезания вероятно ще загубят местата си в календара на Формула 1. Също така добави, че класическите писти нямат гарантирано място в близко бъдеще.

Ръководителите на F1 са изправени пред нарастващ брой дестинации за провеждане на състезания, тъй като Катар и Лас Вегас са готови да приемат състезания от световния шампион, започвайки през 2023 г.

Това се случва в момент, когато състезанията за Гран при бързо наближават максималния брой от 25. Това е лимитът от надпревари, който е разрешен съгласно условията на споразумениетоКонкорд.

Въпреки че в момента има възможност за разширяване на календара, без да се премахват настоящите Гран при, главният изпълнителен директор на Формула 1 Доменикали смята, че някои от съществуващите писти трябва да си отстъпят своето домакинство. По този начин те ще отпаднат изцяло от календара, или ще се появяват само на ротационен принцип. В началото на месеца F1 прекрати договора на Гран при на Русия, поради военния конфликт на страната с Украйна,

Запитан дали новите попълнения в календара са накарали F1 да помисли за замяна на някои състезания, Доменикали отговори пред избрани медии по следния начин:

Има някои промоутъри, чиито договори изтичат скоро. Вероятно някои от настоящите Гран при вече няма да бъдат част от календара. Други ще се запазят, но под различна форма, като например ще се въртят между различни писти.“

„В близко бъдеще можете да очаквате нови надпревари. Въпреки това все още не е лесно да се планира всичко предварително.“

„Пример за това е ситуацията с Китай. Там ще трябва да се опитаме да разберем каква ще бъде ситуацията по отношение на COVID-19 в бъдеще, както направихме миналата година.“

Някои от настоящите локации за провеждане на състезания са сключили дългосрочни договори. Преди малко повече от месец Бахрейн подписа нов контракт, който задържа надпреварата в Кралството до 2036 г.

Други надпревари, които също имат дългосрочни споразумения са Абу Даби, Катар и Маями. Освен това е известно, че страни като Франция, Монако, Белгия и Мексико все още имат неясно бъдеще в световния шампионат.

Бъдещето на Гран при Франция изглежда най-несигурно. Въпреки това президентът на страната Еманюел Макрон наскоро изрази своята подкрепа за надпреварата на Пол Рикар. Доменикали предполага, че традиционните места за провеждане на състезанията като Монако и Спа, не могат да се смятат за гарантирани.

„Трябва да балансираме появата на нови състезания с исторически Гран при и писти, които трябва да продължат да бъдат част от нашия календар, каза той.

„Офертите от нови промоутъри имат предимство за платформата на Формула 1. То се състои в това да принуди организаторите на традиционните Гран при да повишат нивото си на качество по отношение на това, което предлагат на публиката, инфраструктурата и управлението на събитието. Вече не е достатъчно да имаш история в спорта. Трябва да покажете, че сте в крак с времето.“

Въпреки че разместването на календара може да доведе до това някои страни да загубят единствената надпревара, Доменикали не вижда проблем в това, че в Съединените щати може да има три Гран при. Очаква се Лас Вегас да се присъедини към Маями и Остин от сезон 2023.

„F1 се радва на огромен интерес в САЩ“, каза той.

Би било погрешно да не се възползваме от тази възможност и се опитваме да разберем как да се справим с този растеж. В допълнение интересът от Далечния изток също е голям. Пристигането на Гуаню Жу във Формула 1 привлича голямо внимание. Това никак не ни изненадва.“

„В крайна сметка пилотите са тези, които допринасят за интереса към този спорт в своите страни. Видяхме го в Бразилия, Испания, Мексико, както и много други държави“, завърши Стефано Доменикали.