Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1, отборите и ФИА ще гласуват дали да замразят двигателите в понеделник

F1, отборите и ФИА ще гласуват дали да замразят двигателите в понеделник

1659
0
задвижваща система, мотор, агрегат, двигател, задвижващи системи
снимка: Мерцедес

F1, отборите и ФИА ще гласуват дали да замразят развитието на задвижващите системи в спорта в понеделник, 25 януари. Такова е желанието на Ред Бул, за да може отборът да продължи да използва агрегатите на Хонда и след оттеглянето на японския производител в края на 2021 г.

Според информация на racefans.net в понеделник ще се проведе електронно гласуване на F1 комисията към ФИА. То ще е дали да се въведе забрана за развитие на задвижващите системи, считано от първия старт на сезон 2022. Ако бъде взето такова решение, се предполага, че от Хонда ще продължат да работят по мотора заедно с Ред Бул. Хелмут Марко вече заяви, че тимът от Милтън Кийнс и японският производител са се разбрали принципно как да протече сътрудничеството им.

В F1 комисията всички 10 отбора и четирите производителя на задвижващи системи имат по 1 глас, F1 и ФИА разполагат с по 10 вота (общо 34)

Ако не бъде прието замразяването на двигателите, то според правилата производителят на агрегати, доставящ на най-малко отбори, трябва да предостави мотор на Ред Бул за сезон 2022. Това е Рено. В Милтън Кийнс обаче не проявяват никакво желание да работят отново с френския производител. Всъщност Марко заяви, че ако развитието на задвижващите системи не бъде спряно, то от Ред Бул ще преосмислят участието си във Формула 1.

Междувременно новият главен изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали заяви, че спортът води разговори с други производители, които се интересуват от участие в Гран при

„В миналото бе допусната грешка да се даде приоритет на технологиите. Затова двигателите във Формула 1 струват толкова скъпо сега. Агрегатите са по-ефективни от всякога, но не може за един мотор да отиват толкова пари. Затова сега разглеждаме бъдещите възможности с различни производители на задвижващи системи. Говорим с други компании. В момента те не коментират нищо, но доста организации се интересуват от Формула 1. Не само като технологии, защото F1 става все по-ценна като платформа за брандове“, заяви Доменикали пред Скай Спортс.