Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 тимовете и Пирели ще тестват нови задни гуми

F1 тимовете и Пирели ще тестват нови задни гуми

557
0
Ланс Строл
Ланс Строл; снимка: Астън Мартин

Екипите от Формула 1 и Пирели ще тестват задни гуми с нова конструкция. Това ще стане в свободните тренировки за Гран при на Австрия следващия петък.

„Пирели в съгласие с ФИА, Формула 1 и отборите, ще изпита задна гума с нова конструкция в свободната тренировка за Гран при на Австрия на 2 юли (петък). Изпитанията ще са за оценка и допълнително подобрение здравината на гумите. Решението бе взето в допълнение на наскоро издадената техническа директива и вследствие на факта, че понастоящем е невъзможно проследяването в реално време на състоянието на гумите по време на движение. Това ще продължи до догодина, когато във всички екипи ще бъдат монтирани стандартни сензори за наблюдение налягането на гумите“, се казва в съобщението на Пирели.

Другия петък всеки пилот ще получи два комплекта от новите гуми. В тях са включени някои елементи, разработени за 18” спецификации за 2022 г.

Гумите ще могат да се използват в петъчна тренировка по избор. От Пирели отбелязаха, че ако тестът е успешен, новата спецификация може да се използва от Гран при на Великобритания нататък.

Мерките се взимат след като по време на Гран при на Азербайджан Макс Верстапен (Ред Бул) и Ланс Строл (Астън Мартин) спукаха задни леви гуми. Разследването след това показа, че причината не са отломки, както първоначално се предполагаше. От Пирели потвърдиха, че гумите на Верстапен и Строл са били с по-ниско от препоръчаното налягане. Техническата директива за работа с гумите бе обновена. Въведени бяха нови процедури и проверки, като всичко влезе в сила още от уикенда за Гран при на Франция.