Начало Избрани F1 иска допълнително състезание в САЩ през 2023

F1 иска допълнително състезание в САЩ през 2023

950
0
F1 в Маями
F1 в Маями, снимка Ред Бул Контент Пуул

F1 иска да добави допълнително състезание в САЩ през 2023. Очаква се то да бъде по улиците на Лас Вегас. Преди това шампионатът е имал две състезания в американския град през 1981 и 1982. Мястото на провеждането им е билo паркинга на известния хотел Цезар Палас. 

Taзи година трябва да се проведат две състезания в Съединените щати. Първата надпревара ще бъде на новата писта в Маями през пролетта. Строителните работи по трасето вървят с пълна сила и се очаква всичко да бъде готово преди старта в началото на месец май. В края на сезона F1 ще посети и пистата край Остин, която ще бъде с нов асфалт. Причината за тези надпревари е нарастващата популярност на спорта в страна и Северна Америка като цяло.


След неотдавнашните разговори за провеждане на трето състезание, Лас Вегас се очертава като като водещ претендент за това място. Собствениците на F1 са готови да сключат споразумение с управата на града за надпревара от 2023 нататък.

Все още не знае точното местоположение на новата улична писта. Очаква се това да бъде луксозният комплекс Лас Вегас Стрип.

Шефът на пистата в Тексас COTA Боби Епщайн заяви, че може да си представи потенциално бъдещо състезание в пустинния град, което да е веднага след това в Маями.

„Със сигурност  Маями и Вегас могат да бъдат сдвоени в един хубав пролетен слот в календара. След това през есента следват Остин и Мексико Сити.“, каза той.

„Мисля, че от логистична гледа точка е логично да има две поредни състезания в Америка. Това е чудесна възможност да докараме болидите в нашата страна за по-дълго време“, завърши Епщайн.

Kaто се има предвид недоволството на отборите относно непрекъснатото нарастване на състезанията, пристигането в Лас Вегас може да бъде за сметка друго състезание, най-вероятно в Европа.

В дългосрочен план собствениците на F1 Либърти Медия искат да има четири състезания в Съединените щати. Техният план е едно състезание на източното крайбрежие (Маями), едно в сърцето на страната (Остин), друго малко по-на запад (Лас Вегас) и друго на западното крайбрежие на Калифорния (най- вероятно Лонг Бийч).

САЩ е страната, която е приемала кръгове от F1 на най-много трасета. През годините керванът е посещавал Себринг, Ривърсайд, Уоткинс Глен, Лонг Бийч, Лас Вегас, Детройт, Далас, Финикс, Индианаполис, Остин и сега Маями. По план трябваше да има състезание в Ню Джърси, но този проект така и не бе реализиран. Последният път, когато F1 организира три състезания на територията на САЩ бе през 1982. Тогава бяха посетени трасетата в Лонг Бийч, Детройт и Лас Вегас.