Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 и ФИА се договориха с всички отбори относно условията на...

Формула 1 и ФИА се договориха с всички отбори относно условията на Конкорд-а

2383
0
Мелбърн, Формула 1, Гран при на Австралия
снимка: Пирели

Формула 1 и ФИА съобщиха официално, че са се договорили с всички 10 Гран при отбора относно условията на новия договор Конкорд. Макларън, Ферари и Уилямс съобщиха вчера, че са подписали споразумението. Днешната новина означава, че и останалите ще го парафират. То ще важи в периода 2021-2025 г. и урежда взаимоотношенията между екипите, администриращата спорта организация и собственика на търговските права.

„Договорът ще осигури дългосрочно и успешно бъдеще на Формула 1 в комбинация с новите правила, които ще влязат в сила през 2022 г. Те ще намалят финансовите и разликите на писта, ще помогне за изравняване на силите и по-близки надпревари, каквито феновете искат. Такива състезания ще привлекат повече запалянковци. От това полза ще има всеки тим и ще продължи глобалният ръст на Формула 1“, се казва в съобщението.

Председателят и главен изпълнителен директор на спорта Чейс Кери посочи, че 2020 г. постави безпрецедентни предизвикателства пред целия свят

„Гордеем се, че Формула 1 се върна към надпреварите сигурно и безопасно. По-рано тази година споделихме, че заради породената от пандемията ситуация ще ни трябва допълнително време, за да се договорим за новия Конкорд. Удовлетворени сме, че до август постигнахме споразумение с всичките 10 отбора“, заяви Кери.

Президентът на ФИА Жан Тод допълни, че споразумението означава стабилно бъдеще за Гран при шампионата

„През 70-годишната си история Формула 1 е разработвала със забележителен темп иновации, извеждайки безопасността, технологиите и надпреварите до абсолютния лимит. Днес потвърждаваме, че ще започне една нова, вълнуваща глава. Горд съм, че в тези трудни условия всички работиха заедно, в името на най-добрите интереси на спорта и феновете, за да очертаят по-добро, честно и вълнуващо състезание на върха на автомобилния спорт“, каза още Тод.