Начало Избрани F1 може да има още стартове в Америките

F1 може да има още стартове в Америките

763
0
F1 в Мексико 2022
снимка Алфа Ромео

F1 може да има още стартове в Америките. Според промоутъра на Гран при на Мексико Алехандро Соберон, световният шампионат може да намери място за допълнителни надпревари в Северна или Южна Америка, като се има предвид пазарите в двата континента.

Последният състезателен уикенд на пистата Аутодромо Ерманос Родригес в Мексико Сити привлече общо 397 000 фенове. Това отново превърна Мексико в едно от най-посещаваните надпревари за сезона, както и в историята на F1.

Продължаващото силно присъствие на фенове в Мексико и Северна Америка идва на фона на настоящия бум на F1 в САЩ. Догодина в Щатите ще се проведат три състезания в различни щати на страната- Маями (Флорида) , Остин (Тексас) и Лас Вегас (Невада). Освен САЩ, F1 посещава Канада, Мексико и Бразилия. По този начин двете Америки ще приемат общо шест старта през сезон 2023.

На фона на продължаващия интерес от страна на държавите към провеждането на състезания Соберон смята, че има възможност за добавяне на поне още едно събитие в Северна или Южна Америка.

„Обичаме състезанията. Те са полезни, защото поддържат форма и бодрост“, сподели Соберон.

„Преди време беше немислимо да има три старта в Щатите. Сега това е реалност, която дори изглежда разумна.“

„Според мен събитието Маями ще има голям успех. Видяхте посещаемостта в Остин. Тя е много по-добра от други години. Надпреварите там са наистина страхотни. Също така всички билети за предварителна продажба във Вегас са на привършване. Затова смятам, че това е добре както за региона, така и за часовия пояс.

„След като имаме Канада, три състезания [в САЩ], Мексико и Бразилия, въпросът е дали има място за поне още едно? Моето лично убеждение е, че има място най-малко за още един допълнителен старт в този регион на света.“

„Не е задължително той да съвпада с друго състезание в същия часови пояс. Събитието може да се проведе в друга часова зона. Важно е кой ще бъде изложен на риск и колко конкурентна е тази оферта. Ще бъде много интересно да видим как ще се развие този въпрос.“

Същевременно организаторите на надпреварата Мексико подписаха нов договор с Либърти Медия. По този начин състезанието на пистата Аутодромо Ерманос Родригес остава в календара на F1 до 2025-та. Във връзка с тази новина Соберон обясни, че при следващото подновяване може да има ново правителство, както и нов кмет на града. Следващите избори в тази част на страната са през 2024 г.

Първоначално Гран при на Мексико се завърна в календара през 2015 г. със споразумение, което беше финансирано от федералното правителство. След смяната на властта, кметът на Мексико Сити и неговата администрация поеха осигуряването на финансиране за състезанието за съществуващото споразумение, както и за неговото подновяването.

Промоутърът на надпреварата е убеден, че събитието ще продължи да получава национална подкрепа независимо от управляващите органи. Той е сигурен, че всички в страната се гордеят, че приемат кръг от F1.

Феновете обичат Чеко [Перес], както и това, което е постигнал. Честно казано състезанието е страхотно шоу и чудесен прозорец за представяне на Мексико по добър начин пред останалата част от света.“

„Днес има все повече градове, които се интересуват от място в календара на F1. Това по принцип означава, че всички трябва да се движат по-бързо, опитвайки се да създадат алианс на интересите, за да се случи нещо подобно. Мисля,  че в ден днешен F1 е в чудесна позиция. “

Календарът на F1 за следващата година ще бъде с рекордните 24 старта. По този начин световният шампионат достига лимита определен от споразумението „Конкорд.“ Освен Вегас, в графика на спорта се завръщат Китай и Катар.

За никого не е тайна, че от Либърти Медия проучват възможността за ротация на някои стартове. Това е потенциален начин да се гарантира, че повече пазари, (най-вече в Европа), ще могат да провеждат събития поне веднъж на две-три години.

Във връзка с това Соберон заяви, че не е съгласен Гран при на Мексико да се върти с някоя друга надпревара в бъдеще.

„Когато всяка година се разпродават всички места и всяка година се продават по-бързо от предходната, това е нещо, което не искаш да обмисляш като организатор.“

„Защо трябва да има състезание през година, когато може да има всяка година? Аз съм много конкурентен и гарантирам печалба от тлъсти пачки с долари на F1. Всъщност мексиканският пазар има много общо с успеха в Щатите, тъй като латиноамериканското население много обича да гледа състезанията там.“

„От друга страна това би бил добър вариант за някои страни, които не могат да осигурят нужното финансиране Предпочитам те да имат състезание всяка втора година, отколкото изобщо да не присъстват в календара на F1“, завърши Алехандро Соберон.