Начало Избрани Мексико остава част от календара на F1 до 2025 г.

Мексико остава част от календара на F1 до 2025 г.

418
0
Гран при на Мексико, Ерманос Родригес, Аутодромо Ерманос Родригес, Мексико
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Мексико остава част от календара на F1 до 2025 г. Това стана ясно след като организаторите на надпреварата подписаха ново тригодишно споразумение с притежателят на търговските права в световния шампионат Либърти Медия.

Мексико има дълга история в F1. Първото състезание с болиди от световния шампионат е още през сезон 1962. Тогавашната надпревара не е била част от календара на F1 и е помрачена от смъртта на местния любимец Рикардо Родригес.

Година по-късно трасето край Мексико Сити официално влиза в графика на спорта и остава там до 1970 г. След това трасето е извадено от календара заради невъзможността на организаторите да контролират сигурността на събитието. Само година след това по-големият брат на Рикардо Педро Родригес губи живота си в състезание със спортни автомобили на пистата Норисринг. По този начин популярността на състезанието спада драстично и то не се завръща в F1 в продължение на повече от 10 години.

Състезанието на пистата Аутодромо Ерманос Родригес отново приема стартове от F1 от 1986 до 1992 г. преди отново да бъде извадено. Причините за изваждането на състезанието са лошото състояние на настилката и прекомерно замърсяване на въздуха. Оформлението на веригата е променено в сравнение с това от 1963 до 1970 г.

След няколко неуспешни опита, Гран при на Мексико се върна в календара на Формула 1 през сезон 2015. Конфигурацията на трасето отново бе променена. Най-голямата разлика е орязването на завоя Пералтада. Във вътрешната част на кривата сега има бейзболен стадион. 

От сезон 2015 до момента надпреварата в Мексико Сити се превърна в едно от най-популярните стартове в Северна Америка. Надпреварата непрекъснато е част от календара на F1 с изключение на 2020-та. Тогава събитието  бе отменено заради COVID-19.

Тазгодишното издание на Гран при на Мексико се очаква да бъде посетено от 350 000 души. Само ден преди началото на състезателния уикенд беше обявено, че F1 е договорила нови условия с правителството на Мексико Сити и местните промоутъри CIE. По този начин състезанието остава в графика на спорта до 2025 г.

„Много се радвам да обявя, че Формула 1 ще продължи да се състезава в Мексико Сити още три години по силата на това ново споразумение“, сподели главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

„Всяка година надпреварата привлича голям брой страстни фенове, Атмосферата тук наистина е невероятна. Знам, че всички ще бъдат развълнувани от тази новина.“

„Искам да благодаря на ръководителят на правителството на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, както и на Алехандро Соберон и неговия екип за постоянния им ангажимент към Формула 1. Също така искам да им благодаря за непрекъснатия успех на събитието“, добави Доменикали.

„Възможността състезанието да се провежда в столицата на страната до 2025 г. е резултат от координирани усилия за запазване на събитие, което носи ползи за града и вълнение за хиляди фенове. Ще продължим да работим, за да гарантираме, че надпреварата ще продължи да има силен принос за икономиката на града“, каза Соберон.

От F1 твърдят, че събитието е генерирало над 2 443 млн. долара икономическа активност. Освен това е създало 57 080 работни места между 2015 и 2021 г. Този уикенд събитието ще бъде подгряно от специално състезание, което ще носи името Legends Cup. Сред участниците ще бъдат редица бивши пилоти от Индикар и Чамп Кар.