Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 може да се завърне и в Индия

F1 може да се завърне и в Индия

452
0
Буд Интернешънъл, Индия
снимка, Мишлен

F1 може да се завърне и в Индия. Това твърдят различни източници, близки до шампионата. Според тях, ФОМ проучва възможността за повторно организиране на надпревара в страната като част от стремежа за разширяване на спорта в глобален мащаб.

F1 се състезаваше в Индия в периода 2011-2013 г. Домакин на събитието беше пистата „Буд Интернешънъл“, разположена недалеч от Делхи. За нещастие, Гран при на Индия отпадна от календара на световния шампионат заради спор за данъчно облагане. До това се стигна, след като служители на местното правителство служители решиха да наложат сериозно данъчно облагане на събитието. Така комбинацията от логистични, финансови и бюрократични проблеми на практика „изгони“ F1 от Индия

Неотдавна се появи интересна публикация на известния F1 журналист Джо Сауърд. Според него, от ФОМ проучват възможността да се върнат в Индия в близко бъдеще. Очакванията са това да се случи през 2026 г. или по-нататък.

Едно евентуално завръщане в Индия би било в съответствие с общата цел на ФОМ да увеличи броя на състезанията в календара на F1. Така организацията ще генерира повече печалби от състезанията в различните точки на света. През последните години F1 добави в графика си стартове на територията на САЩ и Близкия изток. Всички те са изключително успешни за спорта от финансова гледна точка.

През септември 2023 г. списанието „Foreign Affairs“ посочи Индия като петата по големина икономика в света. Страната също така изпревари Китай като най-многолюдната нация в света. В момента населението на Индия е поне 1.5 млрд. жители.

Икономическият статут на Индия и големият брой на населението със сигурност ще бъдат интригуваща перспектива за ФОМ. Освен дебютът на MotoGP в Индия и пистата „Буд Интернешънъл“ на практика съживи интереса към световния автомобилен спорт в региона

От друга страна има фактори, които продължават да пречат на усилията за по-голямото популяризиране на моторните спортове на територията на Индия.

През последните години компанията Racing Promotions Private Limited (RPPL) усилено се опитва да съживи усилията на Индия в областта на моторните спортове. RPPL стартира Формула 4 и се бори да започне провеждането на Формула Регионал.

Пред RPPL обаче се изправят препятствия. Те са свързани с надпреварата от Формула Е в Хайдерабад. Събитието беше организирано именно от тази компания. За нещастие, Формула Е трябваше се откаже от надпреварата след само едно издание, тъй като новоизбраното правителство на щата Телангана не успя да спази споразумението с града домакин, подписано на 30 октомври 2023 г.

Това решение дойде само няколко седмици преди планираното еПри на Хайдерабад на 10 февруари. Така на практика беше оставена голяма празнина в календара на Формула Е за сезон 2023-24.

Въпреки отмяната на събитието в Хайдерабад, миналогодишното издание се оказа положително за региона. То генерира общо 84 млн. долара за региона и бе осъществено с твърдата подкрепа на Федерацията на клубовете за моторни спортове на Индия.

RPPL претърпя още един неуспех заради планираното въвеждане на нощно състезание от F4 на нова 3.5-километрова улична писта в островната зона на град Ченай. Събитието трябваше да се проведе на 09-10 декември 2023 г. В крайна сметка обаче то беше отложено за тази година, след като циклонът „Михаунг“ донесе тежки наводнения в региона няколко дни по-рано.

Индия не е единствената страна, която иска да се завърне в календара на F1. Тук се включват още Турция, Южна Африка. Освен това някои мегаполиси като Осака и Чикаго също проявяват сериозен интерес към организирането на старт от F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Dr. Shriram Nene (@drneneofficial)