Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 не е толкова близо до състезание в Мадрид

F1 не е толкова близо до състезание в Мадрид

378
0
F1 в Мадрид
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 не е толкова близо до състезание в Мадрид. Това заяви представител на ФИА. Според него, няма да бъде подписана сделка с испанския град в близките дни, тъй като проектът все още не е започнал „някои ключови стъпки“.

Миналата седмица се появи интересна информация на испански медии. Според нея, разговорите между промоутърът на старта в Мадрид и ръководството на F1 са в напреднала фаза. Говореше се, че надпреварата в Мадрид ще бъде обявена тази седмица. Договорът за събитието е с продължителност 10 години и влиза в сила от 2026 г.

Мадрид прие първата официална изложба на F1. Тя бе открита в края на март и продължи до до 16 юли. Домакин на събитието бе комплексът IFEMA, покрай който ще минава уличното трасе. По-рано година в испанската столица се проведе специално демонстрационно събитие на Ред Бул. На него присъстваха редица състезатели, свързани с компанията за енергийни напитки.

Трасето в Мадрид трябва бъде с дължина от пет километра и да минава около павилионите на IFEMA. Самата старт-финална права ще бъде пред главната сграда на комплекса. След това пистата ще пресече магистрала „M-11“ в посока Валдебебас. После тя ще минава успоредно на спортния комплекс на футболния гранд Реал Мадрид. Накрая тя преминава през мястото, на което от няколко години се провежда фестивалът „Mad Cool“, след което се връща към главната сграда на комплекс IFEMA

Въпреки че в медиите изтекоха подробности за състезанието, ФИА се опита да омаловажи всякакви предположения, че нещата са близо до това да бъдат финализирани.

На практика ръководният орган все още не е получил задачата да работи по няколко ключови елемента, които трябва да бъдат одобрени. В разговор с избрани медии, сред които, президентът на Сената на ФИА Кармело Санс де Барос, заяви, че с удоволствие би видял завръщането на F1 в Мадрид. Той обаче бе категоричен, че има много неща, които първо трябва да се уредят.

„Има ясен процес за провеждане на Гран при на дадено място. Не мисля, че този процес се спазва въз основа на това, което четете“, каза Де Барос. Той е и президент на Испанската автомобила федерация.

„Испанската автомобилна федерация е мястото, откъдето започва процесът. Винаги, когато има ново състезание, което иска да се случи в дадена страна, трябва да се обърнете към тях. Получила ли е испанската федерация информация за този проект, за да бъде анализиран, проучен и фокусиран? Не, те не са виждали такова нещо. Тази специална стъпка все още не се е случила.“

„След това, когато испанската федерация прецени, че този проект е валиден и че се интересува от него, тя къде го насочва? Към ФИА, защото те трябва да го хомологират. Ако става дума за полу-градска писта, първото нещо, което трябва да се направи, е да се хомологира и сертифицира и подобни неща.“

„Ако испанската федерация не е получила нищо, следователно не е изпратила нищо на ФИА, така че ФИА не е получила нищо. Никой [във ФИА] досега не е работил по този проект, който се появи в пресата през последните няколко дни.“

За състезание в Мадрид може да се говори едва когато горепосочените стъпки с ФИА и националния спортен орган приключат. След това евентуално може да се даде зелена светлина, за да може състезанието да намери своето място в календара на F1

Де Барос заяви също, че той и ФИА нямат никакви притеснения да пристъпят към оценка на плановете, когато ги получат. Той обаче се притеснява, че има известна политическа маневра по отношение на изтичането на информация в пресата.

„Четох също така много за това, че Мадрид се опитва да „открадне“ състезанието от Барселона и се опитва да убие Монтмело или подобни неща. Определено смятам, че начинът, по който се позиционира това събитие, не е правилен“, каза испанецът.

„Вероятно това е повлияно от политическата ситуация, в която живеем- Мадрид срещу Барселона. Също така не знам дали това беше обявено. Имахме известен опит в миналото, когато се опитвахме да доведем зимните олимпийски игри през 2030 г. в Мадрид. Това в крайна сметка не се случи поради изтичане на информация и поради неспазване на процесите.“

„Надявам се, че случаят не е такъв [със състезанието в Мадрид], защото с удоволствие бих провел състезание в Мадрид. Но дали това е единственият проект за провеждане на старт от F1 в Мадрид? Не, знам за поне още два“, завърши президентът на Сената на ФИА.