Начало Избрани F1 обяви местата, на които ще се проведат спринтовете през сезон 2023

F1 обяви местата, на които ще се проведат спринтовете през сезон 2023

1743
0
спринт в Бразилия 2022
снимка, Пирели

F1 обяви местата, на които ще се проведат  спринтовите състезания през сезон 2023. Това стана ясно след одобрение на последното заседание на Световния съвет за моторни спортове на ФИА. Сред локациите за догодина има както нови, така и настоящи трасета.

Спринтовете бяха въведени през сезон 2021 и се провеждаха в дадени състезателни уикенди. В тези случаи стандартната едночасова квалификационна сесия се измества в петък. Именно тогава се определя стартовата решетка за 100-километровото състезание в събота, което от своя страна определя стартовия ред за основното състезание в неделя.

След дълги и трудни преговори с ФИА, F1 успя да удвои броя на спринтовете за 2023-та. По този начин в световния шампионат ще има шест, вместо досегашните три спринтови надпревари. В началото на тази година пък бе променена точковата система.

В крайна сметка стана ясно, че спринтовете през сезон 2023 ще бъдат по време на състезателните уикенди в Азербайджан (Баку), Австрия (Ред Бул Ринг), Белгия (Спа-Франкоршамп), Катар (Лосаил), САЩ (Остин) и Бразилия (Интерлагос).

По този начин Баку, Спа, Лосаил и Остин за първи път ще приемат спринтова надпревара след въвеждането формата през 2021 г. Същевременно Ред Бул Ринг бе домакин на първия си спринт в средата на тази година, докато Интерлагос е една от най-успешните писти за подобни надпревари през 2021 и 2022 г.

Имола отпадна от списъка на спринтовете, след като бе домакин на първото кратка надпревара през април. Катар от своя страна получи съботно състезание след завръщането си в календара на F1. В края на миналата година страната от Персийския залив подписа 10-годишно споразумение с Либърти Медия, което започва от сезон 2023. Тази година Катар не прие кръг от F1 заради домакинството на Световното първенство по футбол, както и заради строителните работи по пистата Лосаил.

Изборът на спринтовете за 2023 г. е направен след проучване на най-подходящите писти за формата. Те трябва да включват възможности за изпреварване, близки състезания и високоскоростни участъци. Също така трябва да са предназначени да осигурят конкурентно действие на пистата и през трите дни на избраните уикенди за Гран при.

Не е тайна, че в F1 обмислят промени във формата на спринтовите състезания в бъдеще. Сред тях са евентуалното им превръщане в самостоятелни събития, които не влияят на стартовата решетка за главното състезание в неделя. Това може да се случи най-рано през сезон 2024. Догодина форматът н спринтовете ще остане непроменен. По този начин първите осем състезатели ще получават точки. В същото време крайният резултат ще определя грида за неделното състезание.

„През първите две години от провеждането на спринтовете видяхме изключително положителна реакция по време на тези събития. Нямаме търпение да предложим още повече екшън на феновете с шест събития през следващата година, включително първия ни F1 Sprint в САЩ“, сподели Стефано Доменикали.

„Въвеждането на спринтовете в F1 създаде състезателен уикенд. Той включва три дни състезателни действия и носи повече забавление за феновете на спорта. Също така добави и допълнителна стойност за ключовите заинтересовани страни, включително отборите, телевизионните оператори, партньорите и местата за провеждане“, добави главният изпълнителен директор на F1.

„След силното сътрудничество между ФИА и ФОМ, както и одобрението на Световния съвет за моторни спортове, имаме удоволствието да разкрием шестте локации за спринтове за сезон 2023. Очакваме с нетърпение това вълнуващо допълнение към календара на F1“, заяви президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем.