Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обяви спринтовите състезания за сезон 2025

F1 обяви спринтовите състезания за сезон 2025

1096
0
F1 спринтово състезание в Австрия

F1 обяви спринтовите състезания за сезон 2025. Общо шест писти ще приемат кратките надпревари с общо пробег от 100 км. Единствената промяна в спринтовете за следващата година е премахването на Ред Бул Ринг и връщането на Спа.

Днес F1 обяви шестте уикенда за Гран при, в които ще се провеждат спринтови състезания през следващия сезон.  Пет от събитията в спринтов календар са напълно идентични спрямо графика за 2024 г. Следователно пистите в Китай и Маями ще продължат да бъдат домакини на спринтови състезания, както и тези в Остин, Сао Пауло и Катар

Единствената промяна в спринтовия календар за 2025 г. е връщането на Белгия. Страната проведе спринтово състезание през 2023 г. To обаче беше извадено от тазгодишния календар заедно с това в Баку. На тяхно място бяха добавени спринтове на трасетата в Шанхай и Маями.

Завръщането на спринтовото състезание в Белгия е за сметка на това в Австрия. Страната прие първия си спринт през 2022 г. и остана в програмата на F1 през следващите два сезона.

Междувременно Бразилия продължава да бъде част от спринтовия календар на F1. Това е единственото място, което приема такива надпревари от тяхното добавяне в шампионата през 2021 г.

Останалите две спринтови състезания са в Остин и Лосаил. Двете трасета приеха първите си спринтове през 2023 г.,  когато броят на тези надпревари беше увеличен от три на шест. Двете трасета ще продължат да приемат спринтове и през следващата кампания.

Спринтовите състезания постоянно увеличават своята популярност от въвеждането си през 2021 г. Форматът осигурява високи резултати във всички традиционни излъчващи платформи. Спринтовият формат в F1 привлича и по-голяма посещаемост в петъчния и съботния ден.

Досега през 2024 г. аудиторията за спринтовете се е увеличила с 40% на 15-те най-големи пазара в сравнение със средните стойности на тренировъчните сесии за първите две състезания.

Прякото излъчване на спринта в Маями привлече 946 000 зрители по ESPN. Това го направи най-гледаното спринтово състезание от въвеждането на формата през 2021 г. В Австрия зрителите по време на спринтовата квалификация се увеличиха със 76% спрямо вторите тренировъчни сесии в последните две европейски състезания.

Това се случва след успешния сезон 2023 г., в който новите места за провеждане на спринт в F1 увеличиха общата гледаемост. Азербайджан и Белгия бяха сред най-добре представилите се уикенди с увеличение от съответно 15% и 22%

„Спринтът е голям успех за F1, тъй като донесе на всички наши фенове повече екшън и състезания на пистата. Доказателство за това са данните за аудиторията ни, посещаемостта на феновете в петък, както и тези на промоутърите и партньорите“, сподели Стефано Доменикали.

„Докато се подготвяме да отпразнуваме 75-ата си годишнина през 2025-та, ние винаги ще празнуваме нашата невероятна история. Винаги трябва да гледаме напред, да въвеждаме иновации и да се усъвършенстваме, за да предоставим най-доброто за нашата нарастваща и разнообразна фенска база.“

„Спринтът е чудесен пример за внасяне на нови елементи в нашия спорт по начин, който уважава шампионата на F1. Искам да благодаря на шестте места, които ще бъдат домакини на спринта през 2025 г. Очаквам тези невероятни събития през целия сезон“, добави главният изпълнителен директор и президент на F1.

„През 2025 г. Световният шампионат на ФИА за F1 празнува своята 75-годишнина. В същото време спринтът ще навлезе в петата си година като част от състезанието“, каза Мохамед бин Сулайем.

„През това време, благодарение на силното ни сътрудничество с F1 и с приноса на всички отбори, той премина през няколко различни итерации. Регламентът и форматът еволюираха няколко пъти, за да ни дадат вълнуващите и популярни спринтове, които имаме днес. Шестте събития за 2025 г. отново обхващат интересен набор от писти. Те със сигурност ще осигурят на феновете много допълнително действие през сезона“, добави президентът на ФИА.