Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 и екипите одобриха замразяването на двигателите

F1 и екипите одобриха замразяването на двигателите

2924
0
грид, стартова решетка, старт, Формула 1, F1, Гран при на Тоскана, Муджело
снимка: Пирели

Формула 1 и Гран при отборите постигнаха съгласиe за замразяване на работата по задвижващите системи. Решението е взето на днешното заседание на F1 комисията и бе потвърдено, но трябва да бъде финално ратифицирано от Световния съвет на ФИА за автомобилен спорт. Предложението е получило единодушна подкрепа от отборите, производителите на агрегати, представителите на ФИА и Формула 1. Новите двигатели пък ще бъдат въведени от 2025 г., но тяхната спецификация все още не е ясна.

Замразяването ще е от началото на 2022 г.

Твърди се, че не е била обсъждана схема за балансиране представянето на моторите, ако се окаже, че разликите помежду им са твърде големи. Затова се предполага, че такава система няма да има.

От F1 съобщиха, че е създадена работна група, която ще включва представители на настоящи и потенциални производители на агрегати и доставчици на гориво. Тя ще работи по спецификацията за новите мотори с две основни цели: намаляване на разходите и на вредните емисии. Ще се търси и връзка с развитието на автомобилната индустрия като цяло.

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали вече посочи, че има разговори с производители на агрегати, които се интересуват от участие в спорта. Говори се, ча Ауди иска да влезе. Той обаче не посочи конкретно нито една компания.

Решението е успех за Ред Бул и Алфа Таури, които настояваха, че развитието на задвижващите системи трябва да спре, за да могат да продължат да използват тези на Хонда

Японският производител се оттегля от F1 в края на тази година. За сезон 2021 се подготвя нов двигател. Предполага се, че в рамките на годината той ще има сериозно доработване.

Договорката между Ред Бул и Хонда включва отборът да вземе базата на японската компания в Милтън Кийнс, както и някои от специалистите там.

На заседанието са били обсъждани още идеите за спринтови надпревари в съботите на състезателни уикенди. Идеята е била посрещната добре, но не е провеждано гласуване за нея. Дискутирано е било и евентуално ограничение на пилотските заплати. По това също не е имало вот. Ще бъде създадена комисия с участието и на състезатели, която ще проучи въпроса допълнително.