Начало Избрани F1 официално потвърди отмяната на състезанието в Китай

F1 официално потвърди отмяната на състезанието в Китай

3311
0
Гран при на Китай
снимка: Ред Бул Контент Пуул

F1 официално потвърди отмяната на Гран при на Китай. Състезанието на пистата Шанхай Интернешънъл няма да се проведе през сезон 2023 заради продължаващите рестрикции в страната, свързани с пандемията от COVID-19.

Последното посещение на F1 в Китай бе през 2019 г. Оттогава надпреварата край Шанхай не се състоя заради разпространението на коронавируса и ограниченията за пътуване. В момента страна продължава да провежда политика на така наречения „нулев COVID-19.“ Действията на властите в Китай предизвика протести в редица градове, сред които е и Шанхай.

Днес Формула 1 публикува официално изявление, в които официално отменя Гран при на Китай. Състезанието на пистата Шанхай Интернешънъл бе включено в първоначалния календар за сезон 2023. Според предварителните планове надпреварата трябваше да се проведе на 16 април. Въпреки отмяната на старта в Китай, F1 иска да запази броя на състезанията през следващата година.

Преди няколко седмици главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали сподели, че състезанието в Китай отново е под въпрос. Италианецът приза, че ограниченията в страната няма как да позволят нормалното провеждане на събитието.

„След диалог с промоутъра и съответните органи, F1 може да потвърди, че Гран при на Китай през 2023 г. няма да се състои поради продължаващите трудности, свързани със ситуацията с COVID-19“, се казва в изявлението на шампионата.

„В момента F1 оценява алтернативни варианти за замяна на слота в календара за 2023 г. и ще предостави актуална информация по този въпрос своевременно.“

Отмяната на състезанието в Китай оставя четириседмична празнина в календара между Гран при на Австралия на 2 април и Гран при на Азербайджан на 30 април.

В F1 се надяваха да преместят Азербайджан по-напред. Така ще може да се намали разликата между стартовете в началото на сезон 2023. От друга страна  Стефано Доменикали разкри, че организаторите на състезанието в Баку искат запазване на настоящата дата.

В момента F1 търси надпревари, които биха могли да се включат в календара като заместител на Китай. Това би запазило максималния брой от 24 състезания в графика за следващата година.

Един от вариантите може да бъде завръщане в Портимао. Португалското трасе прие състезания през сезоните 2020 и 2021 и заместваше някои от отменените стартове тогава.

Все още обаче не е взето категорично решение, тъй като редица други писти също проявяват интерес към овакантеното място на Китай. Вероятно това място да бъде заето от някоя европейска надпревара. От друга страна,  едно от предизвикателствата пред F1 ще бъде организирането на логистиката между Австралия и Азербайджан, както и различните разходи, свързани с нея.