Начало Избрани F1 остава на пистата в Тексас поне до 2026-та

F1 остава на пистата в Тексас поне до 2026-та

401
0
Гран при на САЩ, Остин, Тексас, Circuit of the Americas, COTA
снимка: Пирели

F1 обяви удължаването на договора на пистата Circuit of the Americas (COTА) за още няколко години. Така шампионатът остава на невероятното трасе в Тексас поне до 2026.

Това е страхотна новина за всички фенове и за все повече нарастващата маса фенове в САЩ. Тя ползва огромния потенциал на спорта в страната и като цяло в Северна Америка.

Пистата край град Остин направи своя дебют преди 10 години. Първият победител бе Люис Хамилтън, който триумфира през повече от 100 000 зрители. Британецът има цели пет успеха на това трасе. Оттогава насам състезанието се развива все повече и повече. Град Остин се превърна в една от любимите дестинации на отбори и пилоти със своето гостоприемство и динамика.

Други състезатели, които успяха да запишат успех са Себастиан Фетел и Кими Райконен. Надпреварата бе непрестанна част от календара на шампионата в периода 2012-2019.

F1 се завърна на американска земя миналата година след като надпреварата през 2020 бе отменена заради пандемията от коронавирус. По време на последното издание на Гран при на САЩ имаше рекордна посещаемост от около 400 000 зрители по време на целия рейс уикенд. Всички те станаха свидетели на победата на Макс Верстапен, който успя да се пребори с Люис Хамилтън. Това бе първа победа на нидерландеца в САЩ и общо втора за отбора на Ред Бул. 

„Развълнувам съм да обявя удължаването на договора на Съркюит ъф ди Америкас (COTА) преди началото на най-вълнуващия сезон в F1. Искам да благодаря на промоутъра за постоянната му отдаденост и ентусиазъм за F1. Заедно продължаваме да увеличаваме вълнението и интереса на нашия спорт в САЩ след огромния успех на Нетфликс, работата на ESPN и невероятна битка през сезон 2021. Остин е страхотен град и нямам търпение да се върнем през октомври за още повече екшън и забавление“, сподели главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

„Гран при на САЩ в F1 се превърна в едно от най-големите и значими събития в света. Изключително съм горд, че тя намери своя дом в Тексас на пистата Circuit of the Americas. Благодарни сме на милионите фенове, които ни посетиха през първото десетилетие. Знаех, че Остин и нашите съседи от Сан Антонио и отвъд ще бъдат гостоприемни домакини- и те го доказаха! Благодаря на всички в F1 общността, която подкрепя нашите начинания и възнаграждава упоритата ни работа. Радвам се, че подновихме този ангажимент и с нетърпение очаквам още много години състезания от световния шампионат, изпълнени с много страст и забавления“, заяви шефът на пистата Боби Епщайн.

Доскоро на пистата в Тексас имаше строителни работи. Трасето бе преасфалтирано заради оплакванията на пилотите от F1 и най-вече тези от MotoGP. Те заявиха, че ако не бъдат направени нужните подобрения ще бойкотират тазгодишната надпревара.