Начало Избрани F1 остава в Зандвоорт до 2025 г.

F1 остава в Зандвоорт до 2025 г.

331
0
Писта Зандвоорт 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 остава в Зандвоорт до 2025 г. Това стана ясно след като ръководството на световния шампионат подписа ново споразумение с организаторите на Гран при на Нидерландия.

Зандвоорт е една от най-класическите и стари писти в F1. Трасето край брега на Северно море приема кръг от световния шампионат още от 1952 г. Веригата остава непрекъсната част от графика на световния шампионат с няколко изключение. Последното издание на класическата конфигурация на Зандвоорт е през 1985 г. и спечелено от Ники Лауда. Трикратният световен шампион печели последната си победа в F1 преди окончателно да сложи край на кариерата си в края на тогавашния сезон.

После Зандвоорт претърпява няколко сериозни промени в началото на новия век. Причината за това е закупуването на част от терена, по който минава трасето. В крайна сметка той е превърнат в комплекс, който включва голф игрище и изкуствено езеро.

Преди 21 години трасето в Нидерландия претърпява още една значителна реконструкция и отново започва да приема различни състезания, включително DTM и различни младежки формули.

Интересът на Кралството Нидерландия към F1 се засили след дебюта на Макс Верстапен през 2015 г. Оттогава страната направи няколко опита отново да приеме старт от Гран при.

В крайна сметка F1 се съгласи отново да посети Зандвоорт след повече от 30-годишно отсъствие. За да стане това възможно, трасето край брега на Северно море отново претърпя сериозна реконструкция, която включваше промяна на наклона на някои завои.

Първоначално Гран при на Нидерландия трябва да се завърне през сезон 2020. За съжаление на всички фенове в страна, събитието бе отменено заради пандемията от коронавирус. Година по-късно Зандвоорт най-накрая отново присъстваше в графика на F1. Надпреварата бе спечелена от Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул зарадва всички нидерландски фенове по трибуните както през 2021, така и през 2022 г.

Настоящият договор на трасето изтичаше в края на 2023 г. Затова организаторите на надпреварата решиха да подпишат ново споразумение и да гарантират мястото си в световния шампионат.

Събитието на крайморската писта бързо се превърна в едно от най-обичаните в календара, а ентусиазираните холандски фенове създадоха фантастична атмосфера на пистата по време на състезанията през последните два сезона.

Следващото издание на Гран при на Нидерландия ще се проведе на 27 август. Билетите за събитието вече са напълно разпродадени. Догодина феновете ще аплодират както Верстапен, така и Ник де Врис. Бившият световен шампион във Формула Е се присъедини към втория екип на Ред Бул Алфа Таури.

„Гран при на Нидерландия бързо се утвърди в календара като любимо състезание на феновете, което всяка година носи невероятна енергия и страхотно изживяване за феновете“ сподели Стефано Доменикали.

„Разпродадените събития през последните две години вдигнаха летвата по отношение на организацията, забавлението и устойчивостта. Радвам се, че успяхме да удължим отношенията си с тях. Знаете, че има огромно търсене на домакинства на състезания от F1. Поздравявам организаторите за това, че успяват да утвърдят Зандвоорт в календара на нашия спорт до 2025 г. Нямаме търпение да се завърнем тук в края на следващото лято“, добави главният изпълнителен директор на F1.

„Очакваме с нетърпение предстоящите Гран при. Тук се провеждат страхотни състезания, в които нидерландските фенове вече могат да се насладят на не по-малко от двама местни пилоти. Разбира се, ние отново ще предложим богата и изненадваща развлекателна програма и ще създадем предлагаме най-добрия състезателен фестивал“, заяви спортният директор на Гран при на Нидерландия Ян Ламерс.

„Искаме светът отново да разбере как ние организираме дадено събитие. Уникално е, че сме в календара на F1 заедно световни градове като Лас Вегас, Монако и Сао Пауло. Както казваме вътрешно, ние сме „Готови за утрешния ден“. Трябва и искаме да организираме събитието от F1 на бъдещето, което не е непременно по-голямо, а по-добро, по-ангажиращо, по-иновативно, по-устойчиво и по-приобщаващо“, допълни бившият пилот от F1.