Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 пилотите заплашват да бойкотират Гран при на Германия, ако отново има...

F1 пилотите заплашват да бойкотират Гран при на Германия, ако отново има проблеми с гумите

52
0
гуми,Люис Хамилтън

Пилотите от Формула 1 заплашиха да бойкотират Гран при на Германия, която трябва да се проведе тази неделя, ако има повторение на проблемите с гумите, видени във Великобритания миналия уикенд.

След цял ден обяснения и дискусии относно станалото на пистата Силвърстоун и предприетите от Пирели мерки за разрешаване на проблема, състезателите се срещнаха тази вечер на Нюрбургринг. Впоследствие бе разпространено изявление от асоциацията им – GPDA (Grand Prix Drivers Association), което гласи:

– Пилотите от Grand Prix Drivers Association биха искали да изразят дълбоката си загриженост относно събитията, случили се на Силвърстоун. Вярваме, че направените по гумите промени ще имат желаните резултати и подобни проблеми няма да се случат през уикенда за Гран при на Германия. Готови сме да караме автомобилите си на лимита, както правим винаги и както очакват отборите, спонсорите и феновете ни. Пилотите обаче решиха, че ако подобни проблеми се проявят по време на Гран при на Германия, ще се оттеглим незабавно от събитието, тъй като това застрашава живота на състезатели, маршали и фенове.

Асоциацията се оглавява от Педро де ла Роса, а Себастиан Фетел и Дженсън Бътън са директори на организацията. Няколко пилоти не членуват в организацията.

За предстоящия уикенд ще се използват гумите, тествани в Канада по-рано през сезона. От Гран при на Унгария нататък Пирели ще доставят нова гама, която ще е с конструкцията от 2012 г. и смесите от 2013-та. Те ще бъдат тествани на Силвърстоун по време на изпитанията от 17 до 19 юли, които по принцип бяха предназначени за млади пилоти. ФИА обаче промени формата на изпитанията, за да даде възможност на доставчика и отборите да разрешат проблемите с гумите.

Действията говорят по-силно от думите и Пирели трябва да сторят нещо. Представянето е едно, но когато е намесена сигурността, е необходимо да намерим правилното решение за всички ни. Ситуацията на Силвърстоун бе наистина драматична – коментира по-рано Марк Уебър.

Като цяло обаче пилотите подкрепиха действията и взетите от Пирели мерки, поради което изявлението дойде доста неочаквано. За бойкот се заговори още вечерта след надпреварата във Великобритания, но настроението като че ли се успокои преди от асоциацията да разпространят съобщението.

За последен път подобно нещо се случи в Гран при на САЩ през 2005 г., като оттеглянето на всички екипи освен три бе свързано с проблеми с гумите – в тогавашния случай тези на Мишлен. Няколко инцидента и страхотна катастрофа на Ралф Шумахер доведоха до това, че 14 болида се прибраха в боксовете и на трасето останаха само шест коли – тези на Ферари, Джордан и Минарди, които бяха с Бриджстоун.

Може би е късмет, че на Индианаполис открихме проблема още в тренировките – сподели Уебър. – Ако инцидентите от миналата неделя бяха станали в петък, резултатът можеше да е същият. Няма как за една нощ да измислиш решение и след това да доставиш стотина нови комплекта на тимовете. Извадихме огромен късмет, че на Силвърстоун всичко се размина (без сериозни последствия).