Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 пилотите започнаха да си избират постоянни номера

F1 пилотите започнаха да си избират постоянни номера

39
0
Нико Розберг

Пилотите от Формула 1 започнаха да си избират постоянни номера. Те ще бъдат тепърва утвърдени от ФИА, но има няколко заявки вследствие на въведеното ново правило.

От 2014 г. нататък Гран при състезателите ще избират един номер, с който ще карат през цялата си кариера в спорта. Изборът е от 2 до 99, тъй като 1 е запазен за световния шампион. Носителят на короната има право на избор дали да кара с №1 на колата – той може и да откаже и да реши да продължи да се надбягва с предварително посочения от него номер.

Процедурата не е стартирана официално, но няколко пилоти вече заявиха предпочитанията си. Серхио Перес сподели на представянето си като пилот на Форс Индия, че би искал да кара с №11, с който се състезава в малките формули. Нико Розберг (Мерцедес) посочи три варианта – 6, 5 и 9. Ако двама състезатели изберат един и същи номер, то предимство ще има този с по-добро класиране в шампионата от предходния сезон. Това е и причината Нико да има няколкото варианта. Баща му Кеке печели титлата във Формула 1 пред 1982 г. с №6.

Фелипе Маса, който от догодина ще се състезава за Уилямс, пък посочи 19. Жан-Ерик Верн (Торо Росо) също има три варианта – 25, 21 или 27. №27 има забележителна история в спорта, тъй като това е номерът, с който се състезава легендарният Жил Вилньов.