Начало Избрани F1 прави сериозни размествания в календара за сезон 2024?

F1 прави сериозни размествания в календара за сезон 2024?

1674
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

F1 ще направи сериозни размествания в календара за сезон 2024. Според различни източници, ръководството на световния шампионат вече работи по графика на състезанията за следващата година. Сред промените се очаква да попаднат преместването на Гран при на Япония през пролетта и завръщането на старта в Китай.

F1 е изправена пред сериозно предизвикателство в бъдеще. Световният шампионат се стрели да използва само устойчиви горива и да бъде с нулеви въглеродни емисии си 2030 г. В момента Формула 1 оставя сериозен въглероден отпечатък, който се дължи най-вече заради придвижването към различни локации, на които се провеждат състезанията от Гран при

Наскоро стана ясно, че главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали вече е разработил план за календара на спорта за догодина. Целта на италианеца е намаляване на въглеродния отпечатък и по-малко разстояния между отделните състезания.

Миналата година спортният директор на F1 Стив Нилсен заяви, че иска графикът на спорта да бъде по-компактен и оптимизиран. Създаването на така наречения „перфектен календар“ и регионализирането на надпреварите ще помогне за намаляването както на вредните емисии, така и на разходите за транспорт и логистика.

Групирането на състезания от един регион или континент е ключова цел на F1. Въпреки това тазгодишният календар на световния шампионат отново включва няколко двойки състезания, които се провеждат на различни части от света. Първият случай е стартовете в Баку и Маями, които ще се проведат на 30 април и 7 май. Разстоянието между двете улични трасета се изминава със самолет за 17 часа.

Междувременно финалът на настоящата кампания включва стартове в Лас Вегас и Абу Даби. Събитията ще се проведат на 18 и 25 ноември. Това налага полет, който е с дължина повече от 18 часа.

Намерението на шампионата може да промени правилата за работа на служителите на F1, които често предприемат дълги пътувания между състезанията. Регионализирането на календара ще позволи на персонала на всеки отбор може да намали времето, прекарано в пътувания. Това от своя страна ще доведе до намаляване на нивата на стрес и подобряване на представянето на пистата.

Една от големите промени трябва да бъде преместването на Гран при на Япония в края на март или началото на април. Традиционно състезанието на пистата Сузука се провежда през месец октомври. Тази година събитието е предвидено за периода 22-24 септември

Предложението на Доменикали обаче има и някои недостатъци. Календарът на F1 е известен с разнообразните си писти, всяка от които се отличава със специфични метеорологични условия.

Случаят с Япония е точно такъв. Едно потенциално преместване на състезанието в началото на пролет би било много неприятно заради лошото време в региона около пистата.

Чрез последователното провеждане на състезания в един и същи регион спортът рискува да загуби това разнообразие. F1 също така може да срещне отпор от страна на феновете, които се наслаждават на разнообразието. Това може да доведе и до намаляване на интереса на феновете към спорта, тъй като те може да не успеят да посетят всички състезания поради близостта на местата на провеждане. В допълнение, Формула 1 има договорни задължения с някои места за провеждане на състезания. Това допълнително ще усложни изпълнението на плановете на Доменикали.

Междувременно стана ясно, че календарът на F1 за сезон 2024 може да включва 25 старта. Сред тях ще попадне и Гран при на Китай. Събитието на пистата Шанхай Интернешънъл не се провежда от 2019 г. насам заради строгите рестрикции в страна, свързани с пандемията от коронавирус.

Другата промяна ще бъде свързана със Саудитска Арабия. Събитието в Джеда най-вероятно ще бъде откриващ кръг за сезон 2024. Желанието на организаторите на Гран при на Саудитска Арабия [Сауди Моторспорт] е да преместят състезанието за 2024 г. още по-рано през годината. По този начин ще се избегне сблъсък с религиозния празник Рамадан, който започва на 10 март и продължава до 8 април. Другият вариант е събитието да се върне на първоначалната си дата през есента.