Начало Избрани F1 премахва правилото за стартиране с използвани гуми

F1 премахва правилото за стартиране с използвани гуми

7993
0
Формула 1, F1, старт, спринт
снимка: Пирели

F1 премахва дългогодишното правило за стартиране в топ 10 с използвани гуми. През последните няколко сезона изискването бе всички състезатели в топ 10 да потеглят с гуми, които са били използвани по време на квалификацията. Изключението бе ако квалификационната сесия се е провела на мокра писта.

През последните месеци упорито се говореше за премахването на тази разпоредба. Голяма част от състезателите не подкрепяха идеята да започнат надпреварата с карани гуми. След актуализацията на спортния правилник на ФИА, изискването официално бе отменено.

Член 30.5 от новия правилник описваше предишното правило по следния начин:

„Всеки автомобил, който се е класирал в Q3, трябва да бъде оборудван с гумите, с които пилотът е записал най-бързото си време в Q2.“

По този начин това изискване официално няма да се прилага през сезон 2022 в F1.

Замисълът на правилото за гумите от Q2 беше да насърчи повече варианти за състезателна стратегия. Това даваше възможност на отборите да преминат в третия сегмент от квалификацията с по-твърда смес, докато трябва да се борят с времената на тези състезатели, които разчитаха на по-меките смеси.

Така пилотите, които преминат през него трябваше да имат предимство чрез по-дълъг стинт в първата фаза на Гран при.

Въпреки това поради голямата преднина на водещите отбори, правилото всъщност намали конкуренцията, вместо да я увеличи. Причината за това бе по-лесното преминаване в Q2 на големите тимове с по-твърди гуми без да се притесняват от тези, които избират по-агресивни смеси на Пирели.

Предписанието не важеше в спринтовите квалификации, които се появиха миналата година. Там пилотите и отборите имаха свободен избор на гуми. След премахването на задължителното изискване това ще важи и за самите стартове.