Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв в Сочи, Мерцедес с двойна победа

Хамилтън пръв в Сочи, Мерцедес с двойна победа

83
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън спечели Гран при на Русия, а успехът бе двоен за Мерцедес благодарение второто място на Валтери Ботас. Себастиан Фетел (Ферари) завърши надпреварата в Сочи трети.

Малко преди състезанието леко преваля. Температурата на въздуха бе около 24 градуса и бе топло, но облачно. Тази на трасето бе 30 градуса, а според Ферари шансът за дъжд бе 40%.

Точно преди старта отново започна да вали леко в отделни секции от трасето. Това бе съобщено и на пилотите по радиото по време на загряващата обиколка.

На старта Ботас успя да запази първата си позиция. Фетел атакува, но не успя да изпревари Хамилтън. Люис бе редом със съотборника си във втори завой, двамата преминаха чисто кривата. След това Себастиан отново атакува, но излезе от трасето, а англичанинът остана втори.

Във втория тур Шарл Льоклер изпревари Кевин Магнусен за петото място. Естебан Окон и Серхио Перес бяха седми и осми, следвани от Ромен Грожан и стигналия вече десето място от дъното на грида Макс Верстапен, който днес празнува 21-ия си рожден ден.

Холандският състезател на Ред Бул бързо задмина и Грожан, заемайки вече девета позиция. От екипа му го поздравиха за блестящата първа обиколка, но го предупредиха, че трябва да внимава.

Пиер Гасли и Брендън Хартли се прибраха в бокса. И двамата излетяха от пистата в началото на надпреварата и в петия тур се върнаха в пита. От Торо Росо съобщиха, че колите им отпадат от състезанието, но тепърва ще разследват причината за това.

В седмата обиколка Фернандо Алонсо спря в бокса и сложи софт.

Верстапен вече бе пети, докато съотборникът му Рикиардо бе 10-и. Магнусен смени гуми в десетата обиколка, като екипът не бе готов, но бързо се справи със задачата. Датчанинът сложи гуми софт.

В челото Ботас се движеше на около секунда пред Хамилтън. Фетел бе на 2,8 сек.

Ботас влезе в бокса в 12-ата от 53 обиколки. Механиците на Мерцедес сложиха софт на автомобила му и финландецът излезе пети, зад Верстапен. Фетел бе следващият от фаворитите в пита – също взе най-твърдата смес на Пирели за уикенда, бе зад Валтери при връщането си на пистата.

В края на 14-ия тур Люис Хамилтън бe в пита. При излизането на англичанина обратно на трасето Фетел успя да го задмине. „Как се случи това”, попита британецът по радиото. Люис веднага атакува съперника си, едва не се стигна до удар, но англичанинът не се отказа и при следващия опит в трети-четвърти завой успя да изпревари Себастиан.

Райконен смени гуми в 19-ата обиколка, само Верстапен остана без пит в челото на този етап от надпреварата. Стюардите пък съобщиха, че ще разследват ситуацията при изпреварването на Фетел от Хамилтън, за да проверят дали германецът е сменил повече от веднъж посоката си на движение при опита да се защити от пилота на Мерцедес.

На рейс контрола му трябваха само няколко минути и бе съобщено, че няма да има по-нататъшни действия за ситуацията между Себастиан и Хамилтън.

Ботас се доближи на секунда и половина до Верстапен, скъсявайки постоянно дистанцията. Хамилтън бе близо до съотборника си и Валтери го пусна в 25-ия тур след директно нареждане по радиото. 

Впоследствие имаше обяснение към Ботас, а малко по-късно Хамилтън се обади, че има някакви колебания в работата на задвижващата си система. Англичанинът отбеляза и че има проблем с лява задна гума.

В 40-ата обиколка Рикиардо бе в бокса, сложи ултрасофт и нов нос на Ред Бул-а си. Верстапен продължаваше да води, на малко над 2 секунди пред Хамилтън. Холандецът се обади по радиото, че гумите му са изстинали. След обсъждане с питуола той реши да остане още малко на трасето. В крайна сметка влезе в пита 10 тура преди финала и при връщането си на пистата бе пети.

Така Хамилтън поведе, следван от Ботас (+2,1 сек) и Фетел. Райконен бе четвърти, а Верстапен и Рикиардо заеха пета и шеста позиция.

В края на надпреварата Ботас попита така ли ще останат позициите – неговата и на Хамилтън – и получи потвърждение, че размяна няма да има. От питуола му казаха още, че ситуацията ще бъде обсъждана след състезанието. Тото Волф се включи по радиото след финала и каза на финландеца, че денят е бил труден както за него, така и за отбора, но ще дискутират заедно по-късно.