Начало Избрани F1 събра над 270 000 паунда от продажбата на трофеите от Имола

F1 събра над 270 000 паунда от продажбата на трофеите от Имола

415
0
състезанието на Имола през 2022-ра
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 събра над 270 000 паунда от продажбата на трофеите от Имола. Световният шампионат продаде на търг неизползваните предмети от отменената Гран при на Емилия Романя, след което дари всички събрани средства на пострадалите от наводненията в италианския регион.

Тазгодишното състезание на Имола трябваше да се проведе на 21 май. За съжаление няколко дни преди началото на уикенда в Италия заваляха поройни дъждове, които причиниха наводнения и свлачища. Един от най-засегнатите райони бе Емилия Романя, където се намира и пистата Имола

От F1 внимателно наблюдаваха обстановката около Имола. В крайна сметка ръководството на шампионата реши да отмени тазгодишното издание на Гран при на Емилия Романя. Това решение бе съгласувано с ФИА и организаторите на събитието ACI.

В края на миналия месец F1 обяви, че продава на търг всички предмети и награди, които трябва да се използват по време на уикенда в Имола. Сред тях са трофеите и шампанското за церемонията на подиума. Разбира се, всички пари от него са дарени на пострадалите от наводненията в Емилия Романя. Същевременно Пирели продаде на търг наградата за полпозишън, която обикновено се подписва от пилота, спечелил квалификацията. В този случай обаче гумата е подписана от всички 20 пилоти на стартовата решетка.

Всички предмети от наддаването бяха подписани от 20-те настоящи състезатели по време на уикенда в Барселона. Трофеите пък бяха подписани и от директорите на 10-те тима от F1.

Търгът беше организиран от партньора на F1 Memento Exclusives. Приходите от него бяха дарени на Агенцията за териториална безопасност и гражданска защита на регион Емилия Романя.

Продажбата представляваше уникална възможност за феновете и колекционерите да се сдобият с модерни трофеи от F1, макар и такива, които не са били използвани и връчвани на конкретни пилоти.

Заедно с автографите трофеите имат и допълнителен исторически елемент- те носят гравираните имена на победителите в предишните състезания от F1 в Имола от 1980 до 2022 г. Списъкът включва състезатели като Нелсън Пике, Дидие Пирони, Патрик Тамбей, Ален Прост, Елио де Анджелис, Аертон Сена, Найджъл Менсъл, Михаел Шумахер и др.

Най-високата достигната цена за предмет от търга е 71 275 паунда. Tя е за трофея на победителя при конструкторите, който се оказа по-популярен от версията на пилотите от F1, която бе оценена на 60 100 паунда. Трофеите за второ и трето място бяха продадени съответно за 37 325 и 32 050 паунда. И  двата трофея бяха изпреварени от наградата за полпозишън на Пирели, която бе продадена за 40 745 паунда. Бутилките шампанско Ферари Тренто събраха 11 175 паунда.

„За пореден път общността на F1 прояви голяма щедрост. Тя събра чрез този търг сума, която ще бъде дарена на тези, които все още страдат от щетите, причинени от бедствията в Емилия Романя и чиито последици ще се помнят от населението още дълго време“, каза спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

„Радваме се, че успяхме да подкрепим Агенцията за териториална сигурност и гражданска защита на регион Емилия Романя. Успяхме да помогнем и за събирането на невероятна сума, която да бъде дарена за тази благородна кауза“, заяви главният изпълнителен директор на Memento Бари Гоф. „Всички тези предмети бяха наистина уникални. Честно казано събирането на 247 171 паунда от тях е абсолютно фантастично.“

По-рано този месец Шарл Льоклер дари 358 000 евро на Емилия Романя и град Имола. Пилотът на Ферари продаде на търг своята каска и състезателен костюм, който използва по време на домашната си Гран при на Монако. В края на май пък Ферари и F1 дариха по 1 милион евро на италианския регион.