Начало Избрани F1 ще се състезава в Бахрейн до 2036

F1 ще се състезава в Бахрейн до 2036

538
0
Бахрейн Сахир
снимка, Пирели

F1 ще се състезава в Бахрейн до 2036 г. включително. Това стана ясно след като ръководството на шампионата постигна съгласие за удължаване на настоящия договор с промоутъра на надпреварата The Bahrain International Circuit.

Гран при на Бахрейн е едно от най-вълнуващите състезания в календара на F1. Пистата Сахир е част от календара от 2004 и с изключение на 2011 е неизменна част от всеки един световен шампионат. През 2020 страната бе домакин на две поредни състезания заради пандемията от COVID-19. През 2022 състезанието отново ще открие новият сезон в F1. Това се случва за втори пореден път след 2021, а останалите два случая са били през 2006 и 2010. От сезон 2014 до момента по-голямата част от състезателния уикенд се провежда на изкуствено осветление. Последното състезание на това трасе бе спечелено от Люис Хамилтън.

Невероятните съоръжения на пистата бяха разширени, като целта е да се подобри изживяването на всички фенове. Заедно с това промоутърът вече обяви значителни действия за повишаване на екологичната устойчивост на събитието

Цялата електрическа енергия, която ще се използва на предстоящата надпревара идва от устойчиви енергийни източници, отговарящи на нуждите на пистата през целия състезателен уикенд и извън него. Това подкрепя плана на Кралството и F1 да има нулеви въглеродни емисии до 2030. Плановете трябва да намалят въглеродния отпечатък на мястото и да генерира значителни спестявания на разходите за енергия.

„Радвам се, че ще се състезаване на международната писта в Бахрейн до 2036 г. Тук е много вероятно да имаме страхотни състезания и големи вълнения за нашите фенове. От 2004 до момента на тази писта се проведоха едни от най-епичните състезания в модерната история на F1. Нямам търпение да се върнем в Сахир за началото на новия сезон, тъй като започваме нова ера в спорта. Бахрейн бе първата страна в Близкия изток, които прие кръг от F1 и заема специално място в нашия спорт. Искам лично да благодаря на принц Салман и неговия екип за тяхната отдаденост и упорита работа през всичките тези години и с нетърпение очаквам бъдещите надпревари на тази писта“, сподели президентът и главен изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

„За Бахрейн беше голяма чест да бъде домакин на кръг от F1 от 2004 насам. Щастливи сме, че този нов ангажимент циментира мястото ни в календата за бъдещето. Нашият ангажимент към моторните спортове винаги е бил дългосрочен. Благодаря на Стефано и неговия екип за  доверие към нас и се надявам да продължават да доставят върха на глобалните състезания в дома на моторспорта в Близкия изток“, заяви председателят на международната писта в Бахрейн Ариф Рахими.

„След 18 години на състезания във Формула 1 сме горди, че изиграхме роля в богатата история на спорта. Сега продължаваме напред, за да надградим това наследство и в бъдеще. Растежът и интересът към автомобилния спорт в Бахрейн и Близкия изток нараства все повече и повече. Има ново поколение фенове, които обичат този шампионат и с нетърпение очакват да продължим този напредък“, каза изпълнителният директор на трасето шейх Салман бих Иса Ал Халифа. 

„Като неразделна част от нашето диверсифицирано  портфолио, сме горди да станем свидетели на успешната траектория на Bahrain International Circuit (BIC). Въз основа на значимото наследство на моторните спортове в Бахрейн, BIC е домакин на големи международни и регионални автомобилни надпревари като F1. Удължаването на договора до 2036 г. е доказателство за напредналата инфраструктура в Кралството. Това ще допринася за неговия непрекъснат икономически растеж и създаване на стойност както за нашите акционери, така и за хората в Бахрейн“, обясни главният изпълнителен директор на Bahrain Mumtalakat Holding Company Халид Ал Румаихи.