Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 ще запази 3-дневния формат, заяви Рос Браун

F1 ще запази 3-дневния формат, заяви Рос Браун

1352
0
старт Гран при на Япония 2019
снимка: Мерцедес

Формула 1 ще запази 3-дневния си формат на провеждане на състезателния уикенд в бъдеще. Това обяви спортният директор на F1 Рос Браун.

Според Браун ще има промени в състезателния уикенд, но по всяка вероятност той ще се запази в 3 дни – петък, събота и неделя. И няма да бъде намален на 2 дни – събота и неделя, каквито предложения имаше.

Миналия уикенд в Япония се проведе именно в 2 дни заради тайфуна Хагибис. В събота пилотите не караха, а квалификацията беше насрочена за неделя сутринта преди самото състезание.

„След внимателен анализ стигнахме до заключението, че най-доброто решение е да запазим уикендите в 3 дни, променяйки формата в петък, но запазвайки квалификацията за събота и състезанието за неделя“, каза Рос.

Браун каза още, че F1 планира да изпробва квалификационни състезания с обърнати стартови решетки на пистите Пол Рикар във Франция, Спа в Белгия и Сочи в Русия през следващата година. Още преди няколко седмици той заяви, че новият формат ще бъдат изпробван в 3 надпревари следващия сезон.

За да се случи това обаче, идеята трябва да има одобрението от всички отбори. А за момента се смята, че тя получава подкрепата само от 4 тима – Макларън, Уилямс, Алфа Ромео и Рено. Като цяло засега няма съгласие относно правилата за 2021 г., като те трябва да бъдат одобрени и обявени до 31 октомври.

Въпреки неяснотата, Браун и шефовете на спорта явно се подготвят за евентуалното провеждане на тези квалификационни надпревари. Предвижда се те да бъдат по 45 минути и да няма задължителни спирания в бокса.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter