Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на екипи се срещнаха с Кери, само 4 отбора подкрепят предложените...

Шефовете на екипи се срещнаха с Кери, само 4 отбора подкрепят предложените правила за 2021 г.

3500
0
Ферари, Шарл Льоклер
снимка: Ферари

Шефовете на отбори във Формула 1 се срещнаха с главния изпълнителен директор на Формула Уан Мениджмънт Чейс Кери, за да обсъдят за пореден път правилата за 2021 г. Кери ги покани да оползотворят част от съботата, през която на пистата Сузука не се провеждат никакви събития. Причината е тайфунът Хагибис, който връхлетя Япония. На трасето има екипи за спешни случаи. На отборите е било разрешено да изпратят по двама свои служители, за да наблюдават оборудването им. Тимовете взеха мерки, но все пак не разчитат изцяло на опаковане и чували с пясък.

Правилата за 2021 г. трябва да бъдат приети до края на месеца – 31 октомври. От септември насам бе представена визия за това как ще изглеждат автомобилите, бе отхвърлено предложението за връщане на дозареждането и се заговори за нови отбори, желаещи да влязат в спорта. В сряда следващата седмица (16 октомври) ще се състои последната официална среща за дискутиране на правилата преди окончателното гласуване.

Отборите все още не са постигнали съгласие за предложените досега правила

Това е станало ясно от вътрешно допитване между екипите. То е организирано от Ферари, Мерцедес и Ред Бул, след като тимовете получиха последната версия на регулациите по време на уикенда в Сингапур. Действията им вероятно са следствие от изявление на президента на ФИА Жан Тод, че не би желал да налага промени без консенсус между тимовете. Той помолил екипите да изразят мнението си и своите предложения, ако имат такива.

В крайна сметка се оказало, че Макларън, Уилямс, Алфа Ромео и Рено предпочитат новите регулации. Дори два от тези екипи обаче искат промени в досега направените предложения.

Ферари, Мерцедес и Ред Бул са представили свой вариант за правилата за 2021 г. на ФИА тази седмица в Япония

Дори отборите да не постигнат съгласие обаче, международната автомобилна федерация и ръководството на Формула 1 могат да наложат регулациите. Скудерията по принцип има право на вето. Твърди се обаче, че ако легендарният италиански тим го упражни, то може да му бъде отнето – при прокарване на структурата за управление на спорта от 2021 г. нататък.