Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 старт на Лосаил през ноември?

F1 старт на Лосаил през ноември?

1555
0
Лосаил, Катар
пистата Лосаил; снимка: Сузуки

Слуховете за старт от Формула 1 на пистата Лосаил в Катар бяха подновени

Твърди се, че на трасето ще има състезание през ноември – на мястото на отменената за втора поредна година Гран при на Австралия. Отпадането на надпреварата в Япония също отвори дупка в календара. Според някои информации планът е за две надпревари на пистата в Остин, Тексас и още едно състезание в Бахрейн. Сега обаче отново се говори за старт в Катар.

Лосаил е част от календара на MotoGP от 2004 г. Там са провеждани още надпревари от световния шампионат от супербайк и WTCC. F1 старт на пистата би концентрирал последната част от сезона в Близкия изток. В момента последните кръгове за сезон 2021 във Формула 1 са планирани за Саудитска Арабия (5 декември) и Абу Даби (12 декември). От Либърти Медия настояха неколкократно през годината, че ще проведат 23 надпревари този сезон. Неизвестните през втората му половина обаче станаха доста.

Междувременно на пистата Спа-Франкоршамп, където този уикенд ще се проведе Гран при на Белгия, ще се проведе специален ден за събиране на средства в помощ на пострадалите от катастрофалните наводнения през юли в региона

Тогава и на самото трасе имаше потънали под огромно количество вода секции. Продължителни валежи доведоха не само до материални щети, но и до човешки жертви. Ето защо на Спа са решили да помогнат както могат. За целта на 9 септември желаещите ще имат възможностите да карат по пистата със свой автомобил. Друг вариант е да са пътници в мощни спортни коли, управлявани от професионални пилоти. Редица белгийски състезатели вече са се съгласили да участват в инициативата без заплащане.

Възможността да се изпита предизвикателството на Спа със собствена кола ще струва 200 евро. Пътническото място ще е на стойност 129 евро. На трасето могат едновременно да се намират около 40 автомобила, но специално за случая ще е разрешено да са до 50. Събраните средства ще бъдат дарени на фонда за подпомагане на пострадалите от природните катаклизми.