Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сепанг и Лосаил може да заместят отпаднали F1 стартове през сезон 2021?

Сепанг и Лосаил може да заместят отпаднали F1 стартове през сезон 2021?

1865
0
Гран при на Малайзия, Сепанг
снимка: Мерцедес

Календарът на Формула 1 продължава да се променя заради пандемията от COVID-19. По време на уикенда за Гран при на Азербайджан организаторите от Сингапур отмениха надпреварата там за втора поредна година. Изискванията в страната са пристигащите от чужбина да изкарат 21 дни в карантина, освен това има ограничения за събития. Несигурност съществува и за други стартове от втората половина на календара. Президентът и главен изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали призна пред Ауто Мотор унд Шпорт, че планирането тази година е по-трудно, отколкото през миналия сезон.

„Правилата за пътуване и карантини се променят непрекъснато“, обясни Доменикали

Засега ситуацията изглежда сравнително стабилна до лятната пауза. Предстоят стартовете във Франция, два в Австрия, Великобритания и Унгария. В тези държави ситуацията с коронавируса в момента изглежда овладяна. След ваканцията са Белгия, Нидерландия, Италия и Русия. Организаторите в тези страни се целят в това да допуснат максимален брой зрители на състезанията. Все още не е съвсем сигурно обаче, че Гран при на Япония ще се състои. Преди няколко седмици се твърдеше, че Хонда лобира сериозно, защото това е последният сезон на японския производител в Гран при. Смята се, че ако олимпийските игри в Токио се проведат, то шансът за състезанието нараства. И за тогава обаче се обмислят алтернативни варианти. Единият е за Китай – надпреварата в Шанхай все още се води отложена. Другият е за Малайзия. Пистата Сепанг е добре позната във Формула 1.

Другите стартове, за които има съмнения, са Австралия и Бразилия

Организаторите в Мелбърн искат да проведат кръга си, но не успяват да убедят властите да направят компромис. С настоящите темпове на ваксиниране се очаква австралийското население да достигне необходимите нива на имунизация през есента на 2022 г. Затова и се смята, че страната може да остане затворена поне до края на следващата година.

В Бразилия положението с коронавируса продължава да е сложно. Само за месец там има регистрирани над 1 милион случая. Като варианти за допълнителен старт се споменават Остин в Тексас, завръщане на Индианаполис, втора надпревара в Бахрейн, а някои дори споменават пистата Лосаил в Катар.

Немското издание твърди, че нито Нюрбургринг, нито Хокенхайм водят разговори за евентуално място в тазгодишния календар, ако има такава възможност.