Начало Избрани F1 ще се състезава в Австрия до 2027 г.

F1 ще се състезава в Австрия до 2027 г.

27016
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг
Гран при на Австрия, снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 ще се състезава в Австрия до 2027 г. Това стана ясно след като ръководството на световния шампионат удължи договора си с организаторите на състезанието край Шпилберг. Следователно F1 ще продължава да посещава Ред Бул Ринг за поне още четири години.

Гран при на Австрия е едно от най-популярните състезания от F1 през последните години. Надпреварата има дълга и богата история в световния шампионат. Пистата край Шпилберг приема първия си старт от Формула 1 през сезон 1970. Тогава победител става Джаки Икс с Ферари. Трасето остава неизменна част от календара на F1 до 1987 г.

10-години по-късно австрийската писта се връща в графика на световния шампионат. Този път обаче тя е скъсена и носи името А1 Ринг. В края на 2003 г. трасето отново е извадено от календара на F1 от Бърни Екълстоун и започва да се отдалечава все повече от шампионата. Въпреки последвалите затруднения, пистата се връща в F1 през 2014 г. след като преди това е закупена от бившия собственик на Ред Бул Дитрих Матешиц.

Гран при на Австрия е неизменна част от F1 от сезон 2014 насам. Пистата Ред Бул Ринг дори приема по два старта през 2020 и 2021 г. заради разпространението на пандемията от коронавирус. Последното издание на Ред Бул Ринг се проведе на 10 юли 2022 г. и бе спечелено от Шарл Льоклер с Ферари

Състезанието в Австрия е и популярно място за феновете, ожесточено подкрепят Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул дори има изградена трибуна в негова чест. На нея всяка година се събират хиляди привърженици, носещи оранжеви цветове. Двукратният световен шампион е най-успешният състезател на Ред Бул Ринг със своите четири успеха в периода 2018-2021 г.

Очаква се тазгодишната Гран при на Австрия да бъде посетена от поне 300 000 фенове. Днес F1 пък официално потвърди, че мястото на Австрия и Ред Бул Ринг в календара е сигурно за още четири години.

„Австрийската Гран при съчетава перфектната комбинация от предизвикателна писта, високоскоростни състезания и красиво място за нашите фенове. Затова се радвам, че ще се състезаваме на Ред Бул Ринг поне до 2027 г. съгласно това ново споразумение“, сподели Стефано Доменкали.

Тази година празнуваме десетата годишнина от завръщането ни в Шпилберг. Затова, бих искал да благодаря на всички, които участват в това подновяване, особено на промоутъра на състезанието на Ред Бул. Искам да отдам почит към Дитрих Матешиц заради любовта, страстта и визията, които той внесе в F1 и които осигуриха продължаващия успех на събитието и огромния ентусиазъм към нашия спорт в Австрия и останалата част от света“, добави главният изпълнителен директор на F1.

„Гордеем се със специалното партньорство, което имаме с F1. Освен това  сме и много щастливи, че ще посрещнем най-високата класа на моторните спортове на Ред Бул Ринг за още четири години“, заяви Ерих Волф.

„С подписването на това удължаване на договора, F1 пое силен ангажимент към Австрия, Щирия и региона на Муртал. Навлизаме в десетата година от партньорството си с Формула 1. Именно затова искаме да отпразнуваме този специален момент заедно с всички страхотни фенове на спорта. В допълнение искаме да им благодарим и за тяхната лоялност и за невероятната атмосфера, която създават. Всички са поканени да изживеят още един страхотен състезателен уикенд в Шпилберг през 2023-та“, добави генералният мениджър на Projekt Spielberg GmbH & Co KG.

Уикендът за Голямата награда на Австрия ще се проведе от 30 юни до 2 юли. Освен основното състезание, Ред Бул Ринг отново ще приеме и спринтова надпревара в събота.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull Ring (@redbullring)