Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 ще се състезава в Силвърстоун до края на 2034 г.

F1 ще се състезава в Силвърстоун до края на 2034 г.

338
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Пирели

F1 ще се състезава в Силвърстоун до края на 2034 г. Това стана ясно, след като организаторите на надпреварата подписаха ново споразумение с Либърти Медия. По този начин Силвърстоун гарантира бъдещето си в световния шампионат за поне десетилетие.

Силвърстоун е една от най-старите писти в календара на F1. Благодарение на новото споразумение, трасето в Нортхемптъншир ще навлезе в деветото си десетилетие, през което приема стартове от световния шампионат

Множество известни имена от F1 са печелили състезания на  Силвърстоун през последните повече от 70 години, като се започне от Джузепе Фарина през 1950 г. до Макс Верстапен през 2023 г. Люис Хамилтън държи рекорда за най-много победи в Гран при на Великобритания- 8.

Още двама действащи пилоти от F1 са спечелили победа на 5.891-километровата писта с 18 завоя. Това са Фернандо Алонсо (2006 и 2011 г.) и Карлос Сайнц. Испанецът спечели първата си победа в F1 именно тук през сезон 2022. Сайнц донесе и последния успех за Ферари на Силвърстоун.

През последните години Гран при на Великобритания се превърна в едно от най-посещаваните събития в календара на F1. Миналата година състезанието привлече някои от най-големите имена в спорта, музиката и културата. Събитието на Силвърстоун привлече рекордната публика от 480 000 души през уикенда. Имаше и над 60 000 фенове, които лагеруваха в района около трасето.

Великобритания винаги е играла ключова роля във F1. Кралството е дом и на седем от 10-те отбора в спорта. Някои от тях са разположени намират само на няколко километра от пистата Силвърстоун

„Щастлив съм да обявя, че Гран при на Великобритания ще остане в календара за още 10 години с това споразумение“, заяви Стефано Доменикали.

„Силвърстоун е емблематично място в сърцето на историята на F1. С наближаването на деветото десетилетие на провеждане на Гран при, събитието продължава да привлича фенове от цял свят заради фантастичните състезания на пистата и невероятното изживяване на феновете извън нея.“

„Бих искал да благодаря на Питър Дигби от BRDC, на Стюарт Прингъл и на целия екип на Силвърстоун за упоритата им работа и отдаденост. Така те успяха да издигнат Гран при на Великобритания до нови висоти. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с тях, докато се стремят да подобрят допълнително съоръженията и преживяването на феновете през следващите 10 години“, добави президентът и CEO на F1.

От ръководството на Силвърстоун също приветстваха удължаването на договора си с F1. Настоящото споразумение изтичаше тази година. Събитието беше под известна заплаха заради плановете за улична писта в Лондон. В крайна сметка обаче се оказа, че Формула 1 не планира надпревара в британската столица

„Радвам се, че успяхме да удължим за 10 години домакинството на Гран при на Великобритания от F1 на пистата Силвърстоун“, каза Дигби.

„Тази договорна сигурност ще осигури солидна основа за по-нататъшното развитие на мястото. Ние продължаваме да подобряваме и превръщаме пистата в целогодишна международна дестинация за моторни спортове и отдих.“

„Сезон 2024 в F1 ще започне с девет пълноправни и почетни членове на BRDC на стартовата решетка. Важността на нашата постоянна подкрепа за младите пилоти се доказва особено от успеха на Люис, Ландо [Норис], Джордж [Ръсел] и Алекс [Албон]“, добави председателят на Британския клун на състезателните пилоти (BRDC).

„Този дългосрочен ангажимент отразява значението на Гран при на Великобритания за F1 и признанието им за способността ни да осигурим изживяване от световна класа за британските фенове. Именно те са сред най-ентусиазираните и запознати в света“, допълни Стюарт Прингъл.

„Голямата подкрепа за домашните отбори и особено за британските пилоти на стартовата решетка прави атмосферата на Силвърстоун уникална. Аз очаквам с нетърпение да използвам тази страст към нашия спорт и да издигна събитието на следващото ниво през следващото десетилетие“, добави главният изпълнителен директор на Силвърстоун. Следващото издание на Гран при на Великобритания ще се проведе в периода 5-7 юли.