Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 тим иска от ФИА суперлиценз за Антонели, Уилямс: Имаме по-големи проблеми...

F1 тим иска от ФИА суперлиценз за Антонели, Уилямс: Имаме по-големи проблеми от пилотите

1323
0
Андреа Кими Антонели
Андреа Кими Антонели; снимка: Майкъл Потс

Във ФИА са получили молба от отбор от Формула 1 на Андреа Кими Антонели да бъде издаден суперлиценз преди да навърши 18 години. Не се съобщава кой отбор я е подал, но се говори, че не е Мерцедес. Италианският тийнейджър е част от академията за млади пилоти на екипа от Бракли. Той е смятан за много сериозен кандидат за мястото, което Люис Хамилтън ще освободи в края на сезон 2024. От няколко седмици се говори, че може да замести Логан Сарджънт още от Имола, за да свикне с болидите, обстановката и всичко останало.

Кими Антонели има достатъчно точки за суперлиценз, но не е навършил необходимата възраст. Във Формула 1 бе въведена граница 18 години за допускане на пилот за участие. Причината бе Макс Верстапен, който започна кариерата си директно от Формула 3. Антонели навършва 18 чак през август

Италианският тийнейджър е смятан за талант от ранга на Верстапен. Той прескочи Формула 3 и този сезон кара в F2, след като до миналата година бе в F4. От началото на сезона най-доброто му класиране е четвърто място в дългата дистанция в Австралия.

Джеймс Ваулс от Уилямс се постара да разсее слуховете за евентуална замяна на Сарджънт с Антонели. Шефът на тима от Гроув бе категоричен, че ръководеният от него отбор има по-големи проблеми в момента.

„Нека го кажа така: не съм говорил с Кими от Абу Даби миналата година. Надявам се това да ви даде контекст. Нямам никаква представа какво се случва в Мерцедес с техните тестове в момента. Ние, както и всички останали, разглеждаме вариантите кои може да са пилотите ни догодина и имаме собствена програма за състезатели. Дори не мога да кажа на какво ниво точно е Кими в момента“, посочи шефът на Уилямс.

„Винаги съм повтарял, че този спорт е меритокрация. Логан трябва да заслужи мястото си. В момента има (поставени) някои трудни цели – трябва да се доближи значително повече до Алекс [Албон], но понастоящем нищо не сочи към подмяната му.“

„Логан има огромно предизвикателство пред себе си. Алекс не можем да подценяваме. Той бе подценен преди, а е брилянтен състезател. От Логан искам – въпреки цялото напрежение – не просто да се доближи до него, а да се бори да го изпреварва в квалификации и състезания“, каза още ръководителят на Уилямс.

„Дали има желание Кими да дойде в отбора ни? Сигурно има, но в момента имаме далеч по-големи проблеми от пилотите. Алекс кара като шампион, а не взима точки. Ние трябва да подобрим колата, за да вървим напред. Има опции, но е прекалено рано да се говори за Кими. Та той преди 20 месеца още беше в кола от Формула 4! Стъпката до Формула 1 в такъв времеви период е огромна. Не общувам директно с Мерцедес по въпроса. Не знам как се е справил на тестовете. Разбрах, че е карал на Имола и мисля в Австрия. Чета това, което вие сте написали. Не може да се направи и сравнение – карал е стари коли“, допълни Ваулс.