Начало Избрани F1 удължи договора на Гран при на Австралия до 2035 г.

F1 удължи договора на Гран при на Австралия до 2035 г.

263
0
Гран при на Австралия 2022
снимка, Алфа Ромео

F1 удължи договора на Гран при на Австралия. Така надпреварата на пистата Албърт парк в Мелбърн ще остане в календара на световния шампионат до 2035 г. В допълнение, трасето ще бъде посетено за първи път от поддържащите серии F2 и F3 през следващата година.

Повече от 419 000 фенове посетиха Албърт Парк за Гран при на Австралия през април 2022 г. , което го превърна в най-голямата публика за спортно събитие през уикенда в страната.

Албърт Парк е домакин на Гран при на Австралия от 1996 г. През последните две години бяха направени значителни инвестиции за подобряване на пистата, преживяването на феновете и съоръженията. Планира се продължаване на модернизацията на пистата и за в бъдеще. Очакват се допълнителни подобрения, включително в падока и питлейна. Състезанието в Мелбърн бе отменено през 2020 и 2021 г, заради пандемията от коронавирус, която наложи много строги мерки в страна и щата Виктория.

Датата на Гран при на Австралия ще бъде обявена своевременно. Календарът за 2023 г. все още не е финализиран и ще подлежи на одобрение от Световния съвет за моторни спортове.

„Радвам се да потвърдя, че Мелбърн и пистата Албърт парк ще продължат да бъдат в календара на Формула 1 до 2035 г. Състезанието винаги е било любимо на феновете, пилотите и отборите. Mелбърн е невероятен и динамичен международен град, който идеално подхожда на нашия спорт“, сподели главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

Тази година видяхме огромни тълпи и страстни фенове на Гран при. Много сме развълнувани от бъдещето на Австралия, тъй като нашият спорт продължава да се развива в региона. Искам да благодаря на правителството на щата Виктория, на премиер на щата Даниел Андрюс, както и на министъра на туризма, спорта и големите събития Мартин Пакула, за неуморната им подкрепа за събитието в Мелбърн. Не на последно място изказвам своите благодарности на Андрю Уестакот и Пол Литъл от AGPC за това, че направиха това вече дългосрочно партньорство сигурно за в бъдеще. Всички очакваме с нетърпение да се върнем в Мелбърн през следващия сезон заедно с всички наши поддръжници.“

„Гран при на Австралия никога не е била по-мащабна. Повече от 419 000 души се стекоха на Албърт парк за тазгодишното състезание. Знаем колко важно е това събитие за нашата икономика. Затова осигурихме най-дългото удължаване на състезанието, откакто то се провежда в Мелбърн“, каза министърът на туризма Мартин Пакула.

„Това е сензационно съобщение, което е страхотно за Мелбърн и Виктория. То се основава на богатата ни история в областта на моторните спортове, както и на любовта на Мелбърн към големите спортни събития. Освен това дава възможност за изява на следващото поколение австралийски състезателни звезди. Гордеем се със силната си връзка с F1. Заедно ще развиваме спорта в Австралия и по-широкия Азиатско-тихоокеански регион. Всички в Australian Grand Prix Corporation очакват с нетърпение да издигнат Гран при на Австралия на нови нива през следващите 13 години“, заяви изпълнителният директор на Australian Grand Prix Corporation Андрю Уестакот.

Най-успешният конструктор на пистата Албърт парк е Ферари Скудерията има общо 9 успеха на трасето в Мелбърн, като последният е на Шарл Льоклер. Пилотът от Монако спечели тазгодишното издание на Гран при на Австралия.