Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер с убедителна победа в Мелбърн пред Перес и Ръсел. Верстапен и...

Льоклер с убедителна победа в Мелбърн пред Перес и Ръсел. Верстапен и Сайнц отпаднаха от състезанието

6766
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Ферари

Шарл Льоклер спечели Гран при на Австралия с над 20 секунди преднина пред Серхио Перес. Подиума допълни Джордж Ръсел. Настоящият световен шампион, Макс Верстапен, отпадна от състезанието след повреда в колата. Надпреварата не завърши и Карлос Сайнц. Алекс Албон пък спечели първи точки за Уилямс, а Макларън класираха и двете си коли в топ 10.

Състезанието се проведе при най-високите температури от началото на уикенда. Температурата на въздуха бе 27 градуса, а тази на пистата 37.

Шарл Льоклер запази лидерството след старта, а Верстапен остана втори. Люис Хамилтън спечели две позиции, изпреварвайки Норис и Перес. По-назад в колоната Карлос Сайнц загуби няколко места и изпадна до 13-то място.

Сайнц излезе от пистата в третата обиколка и колата му остана в чакъла. Пилотът на Ферари отпадна от надпреварата, а на пистата излезе кола за сигурност.

Колата за сигурност се прибра в седмата обиколка и състезанието бе подновено. Верстапен не успя да се задържи зад Льоклер. Зад Перес бе в битка за третата позиция, която загуби при старта. Мексиканецът успя да изпревари Хамилтън в 10-та обиколка.

От Ред Бул обаче изпитваха проблеми в работата си с гумите като Верстапен губеше значително време от лидера. Той спря в бокса за нови гуми в 18-та обиколка и излезе на седмо място. Няколко тура по-късно проблеми с гумите имаше и Перес, който отново бе застигнат от Хамилтън. Перес спря за нов комплект твърди гуми преди да бъде изпреварен от Люис. Пилотът на Мерцедес обаче смени гумите си в следващите обиколки и излезе пред пилота на Ред Бул.

В 24-та обиколка Себастиан Фетел се удари в четвърти завой и спря колата си на пистата. Това предизвика втори сейфти кар като почти всички пилоти, които до този момент не бяха сменили гумите си, го направиха, с изключение на Алонсо , Магнусен и Албон. Фернандо излезе на четвърта позиция, но с комплектът, с който беше стартирал надпреварата. Магнусен пък се намираше на седмо място, докато Алекс Албон бе 10-ти.

Джордж Ръсел пък спечели няколко позиции благодарение на колата за сигурност. Той излезе трети при подновяването на надпреварата като пред него бяха Верстапен и Льоклер.

При подновяването на надпреварата три обиколки по-късно Макс опита да изпревари Шарл, след като пилотът на Ферари не потегли добре, но те запазиха позициите си.

Перес, който бе пети при подновяването на състезанието успя да изпревари Алонсо няколко тура по-късно. Малко по-късно той бе в битка с Ръсел за третото място. От отбора предупредиха Ръсел, че запазването на гумите е по-важно от запазването на позицията. Няколко тура по-късно Перес успя да направи изпреварването.

В 39-та обиколка, Макс Верстапен отпадна от надпреварата. Причина за това бе повреда в колата на нидерландецът. С това излезе и виртуална кола за сигурност.

Шарл Льоклер запази лидерската си позиция до финала. Освен това той постигна и най-бърза обиколка, с което спечели допълнителна точка. Зад него завършиха Серхио Перес и Джордж Ръсел.

И двамата пилоти на Макларън бяха в топ 10, завършвайки пети и шести. Алекс Албон взе първите точки за Уилямс този сезон с 10-то място.