Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 ускори разговорите с Хокенхайм

F1 ускори разговорите с Хокенхайм

933
0
Гран при на Германия, Хокенхайм
снимка: Мерцедес

Ръководството на Формула 1 ускори разговорите си с пистата Хокенхайм, след като стана ясно, че британското правителство не възнамерява да прави изключения за задължителната 14-дневна карантина при пристигане в страната от чужбина. Очаква се мярката да влезе в сила от 1 юни. Първоначалната индикация от страна на правителството на Борис Джонсън бе, че елитните спортове ще получат възможност за пътувания. Впоследствие обаче от министерството на здравеопазването се противопоставили.

При това положение карантината застрашава не само Гран при на Великобритания, но и участието в първенството на отборите с бази в страната. Причината е, че всяко връщане на територията на Обединеното кралство би изисквало задължителна двуседмична изолация.

При това положение във Формула 1 обмислят вариант, при който след първите два старта в Австрия екипите да пътуват за Хокенхайм

Немската Гран при отпадна от календара поради липса на средства, но сега може да помогне на спорта ако се договори с Либърти Медия и ФИА.

„Вярно е, че продължаваме разговорите с Формула 1”, потвърди пред motorsport.com шефът на Хокенхайм Йорн Теске. „Диалогът вече не е толкова непринуден, по-скоро е към уточняване на различни неща. Дискутираме при какви условия би било възможно едно състезание, както, разбира се, и икономическата страна. Всичко това е важно.”

Теске сподели също така, че дори F1 екипите да получат разрешение да пътуват без задължителна карантина, Хокенхайм пак може да е част от тазгодишния променен календар.

„Трудно е да се прецени ситуацията в отделни страни. Свързаните с коронавируса правилата се променят непрекъснато. Онова, което важи днес, може да не е валидно утре.”

Същевременно шефът на Макларън Рейсинг Зак Браун е убеден, че британските власти все пак ще направят изключение за Формула 1.

„Знам, че ръководството на спорта и ФИА водят преговори за преодоляване на това препятствие. Всички искат на Силвърстоун да има състезание. Не би било добре да се състезаваме на други европейски трасета и да пропуснем точно това. Ако обаче няма възможност, а има желаещи да приемат надпревара писти, то решението на правителството няма да спре Формула 1”, каза Браун.

„Ясно е, че да излезеш от базата си за два месеца ще изисква да носиш всичко необходимо за такъв период. Не е най-добрият възможен сценарий, особено за хората, които няма да виждат семействата си. Надявам се все пак проблемът да бъде разрешен.”