Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 14-дневната карантина във Великобритания поставя под съмнение F1 стартовете там

14-дневната карантина във Великобритания поставя под съмнение F1 стартовете там

934
0
Гран при на Великобритания, Пирели, Силвърстоун
пистата Силвърстоун; снимка: Пирели

Плановете за две състезания във Великобритания отново бяха поставени под съмнение заради исканата 14-дневна карантина за пристигащи от чужбина хора. Формула 1, както и ръководствата на други професионални първенства, водят преговори с правителството там. Според публикации в британската преса е имало предварително съгласие спортни отбори да не бъдат поставяни в задължителния режим на изолация. То е било дадено от министъра на културата, медиите и спорта Оливър Даудън, но впоследствие други членове на кабинета на Борис Джонсън и министерството на здравеопазването са се противопоставили.

Анонимен източник от правителството посочил, че окончателно решение по въпроса няма, но намеренията били за строго спазване на изискванията

Понастоящем единствено шофьорите на товарни камиони и дипломатите са извън този режим. Ситуацията щяла да бъде разглеждана на всеки три седмици през лятото.

Ако карантината е задължителна и за спортните отбори, то тези от F1, чиито бази са във Великобритания, ще трябва да търсят решение за целия сезон. Причината е, че при въвеждане на новите изисквания всяко връщане на територията на страната би означавало 14 дни изолация.

Ситуацията около Гран при на Великобритания точно се бе разведрила през последната седмица благодарение на постигнатото между организаторите от Силвърстоун и Либърти Медия споразумение. Двете страни спореха за средствата, които са необходими на пистата, за да се проведат там две състезания. В крайна сметка двете страни намериха компромис, но сега се изправят пред нови пречки.

„14-дневна карантина би направила невъзможно провеждането на Гран при на Великобритания тази година”, заяви говорител на F1

В Гран при имат резервен вариант, при който да заменят Силвърстоун с Хокенхайм. От Либърти водят разговори с немската писта за провеждане на състезания там.

Проблемът засяга и футболни отбори – Манчестър Сити и Челси участват в Шампионската лига, а Манчестър Юнайтед, Уулвърхемптън Уондърърс и шотландския Глазгоу Рейнджърс – в Лига Европа.