Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун пак иска връщане на двигателите V8, но с 1000 к.с.

Екълстоун пак иска връщане на двигателите V8, но с 1000 к.с.

73
0

Бърни Екълстоун отново поиска Формула 1 да се върне към двигатели V8. Според него те могат да бъдат преработени така, че мощността да достигне 1000 конски сили.

84-годишният англичанин, който управлява търговските права на F1, не крие недоволството си от настоящите задвижващи системи от началото на въвеждането им през 2014 г. Той поиска звукът да е по-силен и няколко пъти повтори, че агрегатите „без съмнение са невероятни”, но според него не са за Формула 1. В началото на новия сезон пък подкрепи изказването на шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер, че вероятно е нужно изравняване на силите по отношение на моторите заради доминацията на Мерцедес.

„Трябва да се върнем към двигатели, чиято стойност е по-разумна и необходимо въпросът да се разгледа спешно. Атмосферни мотори и KERS при прецизно постановени ограничения ще намалят драстично разходите и ще са удобни както за настоящите участници в F1, така и за желаещите да влязат в спорта. Просто трябва да вземем старите V8 агрегати и да ги модифицираме чрез увеличаване на обема, за да увеличим мощността до близо 1000 к.с. Хората ще се върнат, шоуто също, както и спонсорите”, обясни Екълстоун в интервю за Гадзета дело Спорт.

Англичанинът каза още, че Формула 1 е не само технологии, но и забавление. Според него трябва „да се мисли за човека, който си купува билет, отива на трибуните и очаква да види страхотен спортен спектакъл. Парите се въртят: публиката плаща за билети, организаторите получават приходи и плащат на нас, а след това ние пренасочваме средствата към отборите заедно със (сумите от) тв-права. Но ако телевизионната аудитория намалява, както и хората на състезания, то се появява проблем.”