Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Всички се оплакват; Трябва ни по-проста Формула 1, смята Ди Монтедземоло

Екълстоун: Всички се оплакват; Трябва ни по-проста Формула 1, смята Ди Монтедземоло

53
0
Бърни Екълстоун,Хелмут Марко

Всички във Формула 1 се оплакват, смята управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун.

83-годишният англичанин за пореден път изрази мнението си относно новия вариант на спорта.

Какво не е наред? Тези фантастични двигатели. Агрегатите без съмнение са невероятни – такава мощност при толкова малко количество гориво. Но това, мисля аз, не е за Формула 1. Те трябва да са някъде при туристическите автомобили, не F1. Според мен е важно отборите да знаят какъв е проблемът. Производителите на двигатели са наясно и търсят как да поправят нещата. Всъщност смятам, че всички се оплакват. Дори, мисля, Мерцедес. Не обичам хората да са нещастни. Според мен може да се направи нещо за звука. Промоутърите се тревожат, че ще си навлекат неприятности, ако изгубят зрители. Мерцедес без съмнение са свършили по-добра работа. Не трябва да бъдат наказвани за това. Не бива да променяме правилата, за да ги спираме – заяви Екълстоун.

Той все пак заяви, че има и друга гледна точка към ситуацията: зали хората ще свикнат с настоящото положение.

Ако се получи, хубаво… – допълни Бърни.

Мнението на Екълстоун се споделя от президента на Ферари Лука ди Монтедземоло. Маркизът не крие недоволството си от доста време насам и пристигна в Бахрейн специално, за да проведе среща с Бърни и с шефа на ФИА Жан Тод.

Искаме да увеличим ценността, страстта, успеха на Формула 1. Проблемът е, че не може да има F1, която да се провежда с идеята да се пести енергия и гориво. Трябва да се натиска от първата до последната обиколка. Ако се ползва по-малко гориво – добре, значи можеш да изкараш състезанието с по-малко бензин. Това е едната точка. Публиката освен това не обича да гледа таксиметрови шофьори, които се грижат за консумацията. Вторият проблем е музиката на двигателя – не звука, а музиката. И третият е, че правилата са прекалено сложни, особено за хората на пистата. Как да разберат историята с дебитомерите? Сложно е. Трябва ни Формула 1, която е по-проста. В краткосрочен план е по-добре да не правим нищо. Но може би има някои идеи, които да споделим – подчертавам, да споделим заедно, за да подобрим ситуацията. Защото дори не искам да мисля за възможността за залез на F1 – заяви Ди Монтедземоло.

Италианецът освен това настоя, че неговото лично разочарование изобщо не произтича от настоящото ниво и представяне на Ферари:

Бъркате сериозно нещата, което винаги се случва, когато ситуацията е неизяснена. Ферари винаги са казвали, че са срещу лимита на горивото, защото той не е в духа на F1. Още на Коледа (миналата година) пред всички журналисти (на обяда в Маранело – б.р.) споделих, че новите правила ще превърнат пилотите в таксиджии. Но това няма нищо общо с конкретното състезание.