Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 въвежда изискване за задължителна ваксинация през 2022

F1 въвежда изискване за задължителна ваксинация през 2022

1641
0
F1
снимка: Пирели

Очаква се F1 да направи задължително условието всички служители в падока да бъдат ваксинирани срещу коронавирус от началото на следващата година. Шефовете на шампионата успешно проведоха две кампании на фона на пандемията от COVID-19. В по-голямата част от годината трибуните и закрития парк бяха отворени за фенове и журналисти.

Въпреки това разпространението на новия вариант на вируса Омикрон предизвика притеснения за провеждането на някои състезания. Основните въпросителни за са Гран при на Австралия. Проблемите с логистиката за тази надпревара са поради строгите противоепидемични мерки и карантина за всички пристигнали от Европа и други части на света.

Тъй като редица правителства по света започнаха да настояват за задължителна ваксинация, ръководители на F1 обмислят въвеждането на изискване за задължителна ваксинация на всеки в падока на световния шампионат.

Оперативният директор на ФИА Бруно Фамен заяви, че в момента се обсъжда подобна идея. Французинът отговаря за протоколите на управителния орган относно COVID-19.

„По отношение на това, което ще се случи следващата година е твърде рано да се правят каквито и да е прогнози. Преди три седмици всички смятахме, че пандемията е приключила и през 2022 светът ще бъде нормален. За съжаление този нов вариант, който е в Европа се разпространява много бързо и пълни болниците. На ден се заразяват стотици хиляди хора. Знам, че на някои места по света има голям напредък в задължителната ваксинация. Това е нещо, което можем да обмислим, но засега нищо не е решено“, сподели Фамен.

Изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали одобрява това предложение. Според него Световният съвет по автомобилен спорт на ФИА е одобрил идеята всички членове на персонала да бъдат напълно ваксинирани.

„Има много въпроси за обсъждане с отборите. През следващата година отново ще трябва да се справим с проблема COVID-19. Това няма да бъде лесно. Въпреки това за две години свършихме невероятна работа въпреки всичките ограничения“.

„След като завършихме сезон с 22 състезания, това ни кара да бъдем предпазливи оптимисти за това какво трябва да бъде началото на сезон 2022. Едно от последните неща, които бяха одобрени на Световния съвет ФИА бе целият персонал на F1 да бъде ваксиниран. Това е предпазна мярка, която се налага на все повече места по света“. обясни Доменикали.

F1 стана една от първите серии, която проведоха кампания за ваксиниране. Това се случи на видео съобщение по време на Гран при на Абу Даби с участието на пилоти от шампионата