Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 вече обсъжда алтернативен календар

F1 вече обсъжда алтернативен календар

2055
0
Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Мерцедес

Ръководството на Формула 1 вече обсъжда с отборите алтернативен календар за първата част от световния шампионат през 2021 г. и размествания в края на сезона. След Австралия и Гран при на Китай вече е под съмнение заради растящите случаи на заразени с коронавирус в Европа. Според информация на racefans.net от F1 почти са се договорили с Портимао и Имола отново да са домакини на кръгове от първенството. Слотът на четвъртата надпревара така или иначе не бе потвърден. По принцип той бе предвиден за Гран при на Виетнам, но състезание в Ханой едва ли ще има. Причината е, че договорилият провеждането на старт от Формула 1 бивш кмет на града бе осъден по обвинения в корупция и кражба на държавни документи. Настоящите власти не са особено склонни да правят състезание, особено в сегашната епидемична обстановка.

Възможните промени били обсъдени на среща между ръководството на спорта и шефовете на отбори в началото на седмицата.

В момента се смята, че сезонът най-вероятно ще започне в Бахрейн на 28 март. От F1 не възнамерявали да повтарят миналогодишния вариант с две поредни надпревари на пистата Сахир

След това шампионатът може да продължи с Имола на 18 април и Портимао на 2 май. За Австралия се обсъждало отлагане за 21 ноември. Това би наложило известно разместване в края на календара: изтегляне на Гран при на Бразилия от 7 за 14 ноември и преместване на първия старт в Саудитска Арабия и финала в Абу Даби съответно на 5 и 12 декември. Не е ясно стартът в Китай дали ще бъде отложен или отменен.

Основният проблем за провеждането на Гран при на Австралия е изискването на местните власти за двуседмична карантина на пристигащите от чужбина. От F1 не са съгласни отборите да стоят 14 дни в Мелбърн и търсят компромисен вариант. Все още се водят разговори с правителството на щата Виктория и организаторите от Australian Gran Prix Corporation (AGPC).

Междувременно бе съобщено, че Формула 1 планира състезанията отново да стартират на кръгъл час. Това ще бъде обсъдено с екипите, но не се очаква предложението да срещне някакви възражения. През последните три години стартовете бяха изместени 10 минути след кръгъл час. С това обаче не бе постигнато съществено подобрение в излъчванията и спортът вероятно ще се върне към по-опростения вариант. Ще се дискутира и връщане на европейските надпревари към един час по-ранен старт.