Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 забрави да вземе предвид ниските нощни температури в Лас Вегас, призна...

F1 забрави да вземе предвид ниските нощни температури в Лас Вегас, призна Рос Браун

1940
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас
снимка: F1

Във Формула 1 първоначално не обмислили насрочването на Гран при на Лас Вегас през нощта, призна Рос Браун. Бившият технически шеф на шампионата от страна на Либърти Медия посочи, че при определянето на времето, когато ще се провеждат тренировки, квалификация и състезание, от F1 пропуснали факта, че нощем в града сега става много студено.

„Единственото нещо, което първоначално не обмислихме, но доставчикът на гуми се справи, е, че нощем става много, много студено“, посочи Рос Браун

„По това време на годината в събота през нощта, когато ще се проведе състезанието, температурата пада до 3-4 градуса. Това е много ниска температура. Ще е истинско предизвикателство отборите да накарат болидите да работят в тези условия. Доставчикът на гуми свърши доста работа, за да се справят всички с предизвикателството. Определено ще има нови предизвикателства, с каквито досега не сме сблъсквали. Но мисля, че като цяло всичко ще е впечатляващ спектакъл“, допълни бившият технически ръководител на Ферари и Мерцедес.

Температури от 3-4 градуса не могат да се нарекат екстремно ниски по принцип, но са точно такива по отношение на болидите от Формула 1. Автомобилите не са създадени за работа при подобни условия.

„Зависи колко точно студено ще е времето“, заяви оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин.

Според прогнозата в момента най-ниската температура през уикенда в Лас Вегас ще е 9-10 градуса. Това обаче може да се промени.

„Ако стойностите са едноцифрени числа, то това е ситуация, с която сме се сблъсквали по време на зимни тестове. При подобни температури е трудно да се вкарат гумите в оперативния им прозорец, може да има грейнинг и т.н. В такива случаи понякога просто изчакваме да се постопли. Определено ще е интересно да има квалификация и състезание в такива условия“, каза още Шовлин.

Спортният директор на Пирели Марио Изола коментира, че целият състезателен уикенд в Лас Вегас ще е стъпка в неизвестното

„Лас Вегас е улична писта и освен това ще е студено. Работихме с отборите и ги помолихме предварително за информацията от симулациите им, за да се постараем да разберем какви ще са натоварванията за гумите. Имахме и данни от компаниите, положили асфалта. Това ни помогна в определянето абразивността на настилката. Но въпреки това остават още много въпросителни“, коментира Изола.