Начало Избрани F1 замразява плановете си за връщане в Южна Африка

F1 замразява плановете си за връщане в Южна Африка

573
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

F1 замразява плановете си за връщане в Южна Африка. Според различни източници, световният шампионат няма да посети страната през сезон 2024 поради политически причини. Въпреки това има шансове Киалами да приеме старт от F1 през 2025 г.

Слуховете за завръщане на Киалами в F1 се появиха в средата на 2022 г. Стигна се дотам, че главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали посети трасето и започна преговори за неговото завръщане в графика на спорта. Идеята за връщане на Южна Африка бе подкрепена от световните шампиони Люис Хамилтън и Емерсон Фитипалди

Киалами приема надпревари от F1 в периода 1967-1985 г. Всички те са били част от шампионата, с изключение на 1981 г. Тогава част от отборите бойкотират старта. Така в крайна сметка резултатите от събитието не се зачитат официално. После пистата присъства в календата на спорта за 1992 и 1993-та, преди да бъде повторно извадена заради финансови причини.

Преди близо 2 месеца се появиха слухове, че Южна Африка влиза в календара на F1 за 2024 г. заедно с Виетнам. Според информация на grandprix.com, правителството на РЮА в Претория е решило да вземе нещата в свои ръце и се е съгласило да плати $50 млн. за промоутърски такси, които спортът изисква, за да се върне в Киалами. Въпреки това се разбира, че преговорите между F1 и властите в Южна Африка са пред провал.

Провалът на тези преговорите е добра новина за състезанието в Белгия. Очаква се ръководството на Формула 1 да удължи с още една година договора на пистата Спа-Франкоршамп.

Има немалка вероятност Гран при на Южна Африка да се проведе най-рано през 2025 г. Според информация на сайта motorsport.com,  F1 не желае да продължи с потенциално неустойчиви планове за състезание през сезон 2024. Те могат да доведат до разпадане на събитието преди изтичането на целия договорен срок.

Забавянето на плановете за състезание в Киалами е в следствие от обвиненията на посланика на САЩ в Южна Африка. Той смята, че страната е доставила оръжия на Русия и поддържа доста „топли отношения“ със страната. Не е тайна, че F1 е в изключително лоши взаимоотношения с Руската федерация след започването на конфликта в Украйна. Ръководството на спорта извади Гран при на Русия от календара и прекрати договора си с промоутъра на събитието.