Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фамен остава начело на Алпин и в началото на следващия сезон

Фамен остава начело на Алпин и в началото на следващия сезон

254
0
Бруно Фамен
Бруно Фамен, снимка Алпин

Бруно Фамен остава начело на Алпин и в началото на следващия сезон. Френският специалист каза, че ще ръководи френския отбор докато от Рено Груп не му кажат нещо друго. Фамен също така намекна, че от Алпин все още не са намерили правилния човек, който да застане на поста, който сега той временно заема.

Тази година Алпин претърпя множество промени в ръководството си. Всичко започна с отстраняването на главния изпълнителен директор Лоран Роси. Французинът бе преместен в отдела за специални проекти. На негово място бе назначен Филип Криф

Сътресенията в Алпин продължиха с пълна сила. По време на уикенда на Спа стана ясно, че френският отбор се разделя с Отмар Шафнауер и Алан Перман. Същевременно стана ясно, че главният технически директор Пат Фрай отива в Уилямс.

На мястото на Шафнауер бе назначен Фамен. Вицепрезидентът на Алпин временно изпълнява задълженията на своя предшественик. На мястото на Перман пък бе назначен Жулиан Рус, докато Мат Харман зае мястото на Фрай.

Фамен реши да се намеси и да нормализира обстановката в Алпин. Френският инженер застана начело на тима в един доста критичен момент.

Назначението беше изненада за мнозина. Преди това французинът беше изпълнителен директор на програмата на Рено за задвижващи системи във Вири-Шатийон. От друга страна, опитът му в моторспорта, съчетан с опита и лидерските му качества, бързо го превърнаха в доверена фигура в тима. Това убеди CEO-то на Рено Груп Лука де Мео да го остави начело на Алпин за по-дълъг период от време.

„Честно казано, това не е моята главна задача. Тя беше да накарам хората да работят заедно“, сподели Фамен.

„Не съм голям привърженик на промяната на организацията в един отбор. Можеш няколко пъти да промениш една организация по начина, по който искаш. В крайна сметка няма да се получи нищо, ако хората вътре в нея не работят заедно“ продължи директорът на Алпин.  „Тогава смисълът е по-скоро да се намери как да се накарат хората да работят добре заедно, да се извлече най-доброто представяне от всеки и от глобалния екип. Това е истинският смисъл.“

„Що се отнася до това, че съм шеф на отбора, аз съм доста доволен от тази позиция. Ще остана тук докогато от висшето ръководство решат да направят някоя промяна“, каза още Фамен.

Пристигането на Фамен съвпадна с период на преход за отбора, който се опитва да възстанови репутацията си и да възвърне конкурентоспособността си. Сътресенията в ръководството донесоха със себе си обновено чувство за посока и цел. Това донесе и няколко предизвикателства, тъй като трябваше да се възстанови доверието и надеждността в отбора на Алпин

„Не съм направил нищо странно или особено. Това, което направих, е да разговарям с хората и да ходя във фабриката“, каза Фамен.

„Разбира се, не съм имал възможност да говоря с всички. През времето, което прекарах в Енстън, имах много разговори с хората в завода, в конструкторския офис, в аеро департамента, в IT и навсякъде другаде. Така исках потвърдя проекта, да потвърдя амбицията на отбора и да споделя моето виждане за това как движим нещата.“

„След това, мисля, че имах голям разговор в края на октомври, когато Лука де Мео дойде в Енстън. Той  разговаря с целия персонал на Алпин и от двата шампионата.“

„Той потвърждаваше проекта, амбицията, а също и какво очакваме по отношение на отношението от момчетата. Той казваше, че се нуждаем всички хора да бъдат на 100% от възможностите си, за да можем да бъдем конкурентоспособни в такава тежка борба с конкурентните тимове“, завърши Бруно Фамен.

По-рано тази седмица Алпин се раздели и с Давиде Бривио. Италианецът напусна френския отбор след като прекара там три сезона. Най-вероятно Бривио ще се върне в MotoGP, където работеше преди да се прехвърли в Енстън.