Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари и Алфа Таури ще направят тестове в Италия

Ферари и Алфа Таури ще направят тестове в Италия

2189
0
Ферари
снимка, Ферари

Ферари и Алфа Таури ще направят частни тестове в Италия преди началото на новия сезон във Формула 1. Скудерията започна четиридневния тест на собствената си писта Фиорано. В него ще вземат участие титулярните пилоти Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Към тях се присъединява и резервният състезател и вицешампион във Формула 2 Робърт Шварцман.

Според предварителния план Ферари трябваше да използват болида от миналата година SF21. Вместо това екипът реши да стартира с колата от 2018 SF71H. Тимът от Маранело ще представи новата кола на 17 февруари.

Причината за това е ограниченията на ФИА относно тестването на коли, които са се използвали през изминалата кампания. Въпреки това отборите имат разрешение да провеждат тестване на предишни автомобили. Според регламента екипите имат право да тестват болиди, които са проектирани и създадени с цел да спазват Техническия правилник на Формула 1 за всяка от трите календарни години, които се падат непосредствено от годината, предхождаща шампионата. Това ще позволи на тимовете да правят изпитания с автомобили от 2018, 2019 и 2020 година.

Тъй като техническите правила претърпяха сериозни промени за 2022, се очакваше отборите да имат право да използват миналогодишните коли. Въпреки това новите регламенти все още не са актуализирани, за да отразят тези неща.

„Докато очакваме актуализация от ФИА относно правилата, свързани с тестовете на миналогодишните автомобили, бе взето решение да се използва болида от 2018 SF71H. Допълнителни подробности за тестовата програма ще последват по-късно“, се казва в съобщение на Ферари.

Тест пилотът на Скудерията Робърт Шварцман ще кара колата днес и в петък, а в сряда и четвъртък е ред на Льоклер и Сайнц.

Отборът на Алфа Таури също организирано допълнителен тест на пистата Имола. Екипът от Фаенца ще използва автомобила AT01 от сезон 2020. Все още не е обявена датата, на която ще покажат AT03.

Предстоящите болиди от сезон 2022 не могат да се използват преди официалните предсезонни тестове. Изключение прави шейкдаун с новите гуми на Пирели, който е с ограничение от 100 км.