Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари губи от отлагането на правилата, иска нова скоростна кутия

Ферари губи от отлагането на правилата, иска нова скоростна кутия

2327
0
Ферари
боксовете на Ферари на пистата Монца; снимка: Спас Генев

Ферари може би ще е в губеща позиция от отлагането въвеждането на новите правила във Формула 1. Това заяви шефът на тима Матия Биното пред Скай Италия. Той обясни, че Скудерията все пак се е съгласила с това напълно новите изисквания към колите да не влизат в сила от следващия сезон за доброто на спорта. Изграждането на напълно нови автомобили бе планирано за 2021-ва. То обаче бе отложено с година, защото с отмяната на състезания 2020-та се очертава много тежка за финансите на всички.

„Ако изходим от данните и отзивите от тестовете преди началото на сезона, не смятаме, че ще спечелим от това решение”, заяви Биното

„Това не беше лесно решение, но трябваше да го вземем, защото моментът е много специален. Беше важно да дадем сигнал, че сме отговорни за бъдещето.”

Матия подчерта обаче, че разговорите за това какво все пак ще може да се променя по автомобилите от 2020 за 2021 г. тепърва ще се развиват и ще бъдат важни.

„Правилата като цяло остават същите, но все пак ще има място за развитие на аеродинамиката”, допълни той. „Тепърва ще дефинираме всичко подробно. Обсъждаме го с всички представители на екипите и с ФИА, за да установим какво ще бъде замразено и какво ще е отворено за развитие.”

Междувременно станаха ясни някои подробности от въпросните преговори за аеродинамиката и не само!

Един от спорните моменти например е този, че Ферари и Ред Бул са пожелали да имат възможност да направят нови скоростни кутии за 2021 г.

Според добре информирани източници те са установили, че Мерцедес използва само 4 шпилки за свързване на скоростната кутия с двигателя. Скудерията и тимът от Милтън Кийнс използват 6. В Бриксуърт са намерили начин да намерят нужната стабилност с две по-малко. Това може да се окаже много важно при отваряне на възможностите за промени в аеродинамиката за 2021 г. Наличието на повече връзки е в състояние да ограничи пространството за отвеждане на потоците въздух и общите качества на аеродинамиката.