Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари не са жертвали 2022 заради битката с Макларън през тази година

Ферари не са жертвали 2022 заради битката с Макларън през тази година

1811
0
Шарл Льоклер и Карлос Сайнц
Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, снимка Ферари

Шефът на отбора на Ферари в F1 Матия Биното заяви, че в Маранело не са жертвали развитието на колата за 2022, за да се фокусира върху битката с Макларън през тази година. 

Двата най-успешни тима в спорта водят оспорвана битка за третото място в шампионата при конструкторите. Скудерията има аванс от 39.5 точки пред британците два кръга преди финала. Само няколко състезания преди това Макларън имаха предина пред италианците, но поредица от лоши класирания ги отдалечи от Ферари.

Основната причина за този възход е новата задвижваща система. Първо Льоклер получи мотора в Сочи, а Сайнц в Турция. Това е сериозен прогрес в екипа след разочарованието през 2020, когато Ферари финишира на шесто място в конструкторския шампионат. Въпреки видимия прогрес Биното обясни, че развитието на SF21 отдавна е спряно и всички ресурси са били насочени към следващата година.

„Отдавна не разработваме сегашния болид. Направихме няколко подобрения в началото на сезона и това бе всичко с изключение на задвижващата система. Тя също бе с поглед върху 2022. Целият ни фокус е върху следващия сезон, така че никога не сме забавили развитието на новия болид. Никога не ни е идвало през ума да жертваме 2022, за да постигнем по-добро класиране през настоящата кампания“, сподели Биното.

„Още от началото на сезона знаехме, че ще се борим за третото място. Очаквахме битката да бъде много тежка. Основната ни цел не беше да сме по-напред в класирането, а подобряване на работата ни като отбор. Мисля, че днес сме толкова близо до третата позиция заради добрата отборна работа и нейното подобряване в хода на сезона“.

Матия смята, че няколко фактора извън развитието на болидите и двигателите са допринесли Ферари да направи такъв скок напред тази година.

„Мисля, че състезателният отбор е постигнал голям напредък от началото на сезон 2021. Подобрихме стратегията, управлението на екипа, комуникацията с пилотите, както и работата с гумите. След състезанието на Пол Рикар тимът разработи нови компоненти, за да постигне по-добро представяне. Ако погледна къде бяхме през миналата година, мисля, че се възползвахме максимално от настоящите разпоредби имайки предвид ограничените възможности за развитие“, обобщи Матия Биното.